Engelli Koşular

engelli koşu

Atletizm‘de engelli koşular, pist üzerine eşit aralıklar ile yerleştirilmiş engeller üzerinden geçme prensibine dayanan atletizm disiplinidir. 19. yüzyılda İngiltere’de başlayan engelli koşularda bayanlar 1920 yılından sonra bu yarışmalara katılmaya başladı.

Teknik bir koşu olan engelli koşularda başarılı olmak isteyen sporcu öncelikle engel geçme tekniğini öğrenmesi gerekmektedir. Pist üzerine eşit aralıklar ile yerleştirilmiş 10 adet engeli tekniğine uygun geçen sporcu dayanıklı ve süratli olmalıdır. “L” şeklinde yerleştirilen engellerin alt bölümünde ki uzun kısmı sporcuya bakmalıdır. Bunun amacı koşu sırasında engel geçişlerinde sporcunun hafif teması ile engel yere düşerken sporcunun müsabakasına devam etmesini sağlamaktır.

Engel yükseklikleri kadınlarda ve erkeklerde koşulan mesafeye göre değişmektedir. 8 kulvarlı standart bir atletizm pistinde gerçekleştirilen engelli koşularda engeller eşit aralıklar ile kulvarlara yerleştirilir. Sporcular kendi kulvarlarında bulunan 10 adet engeli geçerek bitiş çizgisine en kısa zaman da ulaşmaya çalışırlar.

Engelli Koşular Kaça Ayrılır?

  • 100 M Engelli Koşu (Kadınlar)
  • 110 M Engelli Koşular (Erkekler)
  • 400 M Engelli Koşular (Kadınlar)
  • 400 M Engelli Koşular (Erkekler)

100 M Engelli Koşular

IAAF tarafından 1966 yılında kabul edilen ve ilk defa 1972 Münih olimpiyatlarında 80 m engelli koşu yerine koşulan bayanların koştuğu engelli koşu yarışmasıdır. Her bir sporcunun kendi kulvarında 10 adet engelin üzerinden geçerek yarışmayı tamamlamaya çalıştığı bu koşuda engeller arasında ki mesafe 8,5 metredir. Başlangıç çizgisi ile ilk engel arasında ki mesafe 13 metre, son engel ile bitiş çizgisi arasında ki mesafe ise 10,5 metredir. Engellerin yüksekliği 84 cm ‘dir.

110 M Engelli Koşular

Olimpik bir branş olan 110 m engelli koşu erkeklerin koştuğu bir mesafedir. 10 adet engelin eşit aralıklar ile kulvara yerleştirildiği yarışmada engel yüksekliği 106,7 cm ‘dir. Engeller arasında ki mesafe 9,14 m olan 110 m engelli koşuda başlangıç çizgisi ile ilk engel arasında ki mesafe 13,72 m ve son engel ile bitiş çizgisi arasında ki mesafe 14,02 m ‘dir.

400 M Engelli Koşu (Kadınlar)

Atletizm pisti üzerinde kulvarlarda eşit aralıkla ile yerleştirilmiş 10 adet engelin olduğu ve toplamda 400 m koşulan olimpik bir koşudur. Kadınlarda ve erkeklerde farklı engel yüksekliklerinin olduğu 400 m engelli koşuda kadınlar 76,2 cm yüksekliğinde engellerin üzerinden geçerler. Engeller arasında ki mesafe 35 metredir. Başlangıç çizgisi ile ilk engel arasında ki mesafe 45 metre, son engel ile bitiş çizgisi arasında ki mesafe ise 40 metredir. 1976 yılında ilk defa bayanların koştuğu bir engelli koşu olan 400 m engelli koşu hala günümüzde koşulan olimpik bir branştır.

400 M Engelli Koşu (Erkekler)

Olimpik bir branş olan 400 m engelli bayanlarda olduğu gibi erkeklerde de koşulan bir disiplindir. Engeller arasında ki mesafeler kadınların koştuğu engelli koşu ile benzerlik göstermektedir. Engel yükseklikleri ise 91,4 cm ‘dir. Atletizm pisti üzerinde kulvarlarda eşit aralıkla ile yerleştirilmiş 10 adet engelin olduğu ve toplamda 400 m koşulduğu yarışmada engeller arasında ki mesafe 35 metredir. Başlangıç çizgisi ile ilk engel arasında ki mesafe 45 metre, son engel ile bitiş çizgisi arasında ki mesafe ise 40 metredir.

200 M Engelli Koşu

Olimpik olmayan bir atletizm disiplinidir. Özel yarışmalarda koşulan bir yarışma olan 200 m engellide 10 adet engel 18,29 m ara ile kulvara yerleştirilir. Engel yüksekliği 76,2 cm, başlangıç noktası ile ilk engel arasında ki mesafe 18,29 m ve son engel ile bitiş çizgisi arasında ki mesafe ise 17,1 metredir.

Engelli Koşularda Kural Dışı Davranışlar Nelerdir?

Engellerin kulvarlara eşit aralıklar ile yerleştirildiği ve toplamda 10 engelin olduğu yarışmalarda sporcular aşağıda listelediğimiz kurallara uymalıdır. Aksi taktirde yarışmada diskalifiye edilirler.

  • Sporcular kendi kulvarlarında koşmalıdır ve başka kulvarda ki sporcuların yarışmalarını olumsuz etkileyecek davranışlarda bulunmamalıdır.
  • Sporcular engelin üzerinden geçmelidir. Engel geçişlerinde sporcuların bedenleri tamamen engel üzerinden geçmelidir.
  • Engelleri bilerek el veya ayakla düşürmek yasaktır. Yarışma sırasında istem dışı dokunmalar sonucu düşen engeller ise gözardı edilmektedir.
  • Kendi kulvarı haricinde ki engellerin üzerinden geçmesi veya farklı kulvarda ki sporcunun engelini devirmesi durumunda kural ihlali yapan sporcu diskalifiye edilir.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın