Bağışıklık Sisteminizi Kuvvetlendirmek İçin Yürüyüş Yapın

yürüyüş

Bağışıklık sisteminize yardımcı olmak çok kolay: Yürüyün

Sonbahar mevsiminin değişken hava şartlarından dolayı bir çok insan soğuk algınlığıyla karşı karşıya kalmaktadır. Havaların değişken olması ve spora fazla zaman ayırmadığımızdan dolayı bağışıklık sistemimiz zayıflamaktadır. Bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesi için beslenmemize daha çok dikkat etmeliyiz. Mevsim meyve ve sebzelerini bol bol tüketmeliyiz. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek için beslenme kadar önemli olan başka bir konu varsa o da egzersizdir. Egzersiz bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesine faydalı olurken bir çok hastalık için bünyemizin kuvvetli durmasını sağlamaktadır. Günlük spora ayıracağımız 30 dakika ile 1 (bir) saat arasında ki egzersiz süresi bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirerek bizlerin hastalıklardan korunmasını sağlayacaktır. Özellikle açık havada yapılan egzersizler bizlerin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Günlük yapacağınız yürüyüşler ve egzersizler ile kalp dolaşım sisteminizin kuvvetlenmesini sağlarken bağışıklık sisteminiz de aynı oranda kuvvetlenecektir. Yapılan bilimsel çalışmalar, her gün düzenli olarak egzersiz yapan, yürüyen insanların, soğuk algınlığı riskinin hiç egzersiz veya yürüyüş yapmayan insanlara oranla daha düşün olduğunu kanıtlamıştır.

Düzenli olarak yapılan egzersizler ve yürüyüşler bilimsel adı endorfin olan mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı olduğu için insanların daha mutlu olmasını sağlamaktadır. Gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda depresyon yaşayan insanların haftanın en az üç günü yarımşar saatlik egzersiz ve yürüyüşlerinin psikolojik yapılarına olumlu yönde etki ettiğini göstermiştir. Düzenli yapılan egzersiz ve yürüyüşler sadece bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesine katkı sağlamamaktadır aynı zamanda ileri ki yaşlarda karşılaşılan kemik erimesi riskine karşı tedbirde almanız anlamına gelmektedir.

Aç karnına mı yürümek yoksa tok karnına mı yürümek daha faydalıdır?

Bu soruya cevap vermeden önce herkesin açlığa olan tepkisinin farklı olduğunu hatırlatmak gerekir. Her bireyin insülin veya açlığa farklı bir hassasiyeti vardır. Ama bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçeği de göz ardı etmemek gerekir. Sabahları aç karnına yapılan egzersizlerde ve yürüyüşlerde daha fazla yağ yakımı gerçekleşmektedir. Günün ilk vakitlerinde yağlar kanımızda küçük parçacıklar halinde bulunurlar. Yani yağ asidi şeklinde yakıma hazır halde kan içinde yer alırlar. Bu nedenle sabahın erken saatlerinde aç karnına yapılan yürüyüşlerde ve egzersizlerde yağ yakımı daha fazla olmaktadır. Eğer ki gün içinde farklı saatlerde egzersiz yapmayı planlıyorsanız hafif bir öğün yedikten en az 2 (iki) saat sonra yürüyüş veya egzersiz yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Sadece yürüyüş yaparak kilo verebilir miyiz?

Her insanın bünyesi egzersizlere ve yürüyüşlere farklı tepkiler verebilmektedir. Düzenli olarak belirlediğiniz gün ve saatlerde egzersiz ve yürüyüş planınızı gerçekleştirmeniz durumunda kilo kayıpları ve vücudunuzun şekillenmesi mümkündür. Sadece yürüyüş yaparak yağ yakımı mümkündür. Farklı eğimlerin olduğu bir yürüyüş yolunda farklı tempolarla gerçekleştireceğiniz yürüyüşlerle nabzınızın yükselmesi ile yağ yakımı da kolaylaşmaktadır. Egzersizlerde ve yürüyüşlerde faklı tempolarla nabız eşiğinizi zorlayarak yağ yakımınızı hızlandırabilirsiniz. Yürüyüş rotalarımızı değişken tutarak egzersizlerimizi hem daha eğlenceli bir hale getiririz hemde sıkılmadan egzersiz süremizi uzatabiliriz. Unutmamak gerekir ki aynı tempoda yapılan egzersizlerde nabız egzersize uyum sağlayacağı için nabız eşiğini zorlayamayacaksınızdır. Bu nabız eşiğinizi zorlayamadığınızda da vücutta yağ yakımı gerçekleşmeyecektir. Gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda belirlenen günlerde haftanın en az 3 günü olacak şekilde yapılan yürüyüşlerde ortalama 4 saatin üzerinde yürüyen bireylerde yağ yakım oranları hiç yürümeyen bireylere oranla %30 oranında daha çok çıktığı görülmektedir.

Açık havada yapacağımız yürüyüşlerle daha sağlıklı bir yaşam elde etmemiz bizlerin elinde. Yapmamız gereken tek şey uygun kıyafetler, uygun ayakkabı ve biraz kendimize zaman ayırmak. Kendimize egzersiz ve yürüyüş için ayırdığımız zaman dilimi daha sağlıklı bir yaşam sürmemize katkı sağlayacaktır. Haftanın en az 3 (üç) günü 30 dakika ile 1 saat arasında kendinize zaman ayırın ve yürüyüş yapın. Yaşam kalitenizi artırın.

 

Önerilen makaleler

2 Yorum

  1. […] zirveye ulaşmak amacıyla bir ekiple veya en az bir arkadaşla gerçekleştirilen macera ve keşif yürüyüşleridir. Kış aylarının karlı günlerinde gerekli önlemlerin alınarak ve biraz daha […]

  2. […] hareket katmalıyız. Gün içinde mümkün olduğunca yürümeliyiz. Asansör kullanmak yerine merdivenleri […]

Bir cevap yazın