Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü

beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü

Merhaba arkadaşlar sporbilimlerihaber.com olarak hazırladığımız yazımızda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü nden bahsedeceğiz. Yazımız aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır:

  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Nedir?
  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları
  • Kimler Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Olabilir?
  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Nasıl Olmalı?
  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Atamaları

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (Besyo) ve Spor Bilimleri Fakülteleri( sbf ) tarafından özel veya devlet kurumlarında beden eğitimi ve spor öğretmeni istihdam etmek üzere yetiştiren 4 yıllık bir bölümdür. Amacı  eğitim çağındaki tüm bireylerin kaliteli ve sağlıklı yetişmesini sağlayacak spor eğitimcilerinin yetişmesini sağlamaktır. Spor Bilimleri Fakülteleri ve Besyo’lar mezun olacak adaylara meslek hayatlarında ihtiyaçları olacak her türlü bilgi ve beceriyi vererek meslek hayatlarında başarılı olmalarını sağlamaktadır.

 

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Mezunları İçin İş İmkanları

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü nden mezun olan adaylar milli eğitim bakanlığına bağlı devlet okullarında ortaokullar ve  anadolu liselerinde (örgün eğitim veren bütün lise düzeyinde ki okullarda) spor liseleri (spor liselerinde görev yapmak için il milli eğitim müdürlüklerinin açtığı spor liseleri sınavına girerek geçer not almak gerekmektedir), özel eğitim kurumlarında anaokulu düzeyinden liselere kadar olan bütün yaş gruplarında  ve üniversitelerde (ihtiyaç halinde meslek yüksek okulları beden eğitimi öğretmeni alınabilmektedir)  görev yapabilmektedir.

-Halk eğitim merkezlerinde usta eğitici olarak görev yapabilirler

– Engellilere yönelik her türlü eğitim,organizasyon ve sağlıklı yaşam uygulamalarında görev alabilirler

– Uzman olduğu branşa göre antrenörlük ve yöneticilik yapabilirler.Bölüm programında yer alan derslere göre meslek bilgisi, genel kültür ve spor alan bilgisi ders ve uygulamalara yer verilir.

– Öğretmenlik dışındada kişilerin kendileri geliştirmeleri durumunda sağlık ve ilk yardım, spor organizasyonları, spor yöneticileri, spor faaliyetleri, milli oyunlarda görev, halk oyunları ve spor pisikoloji derslerinde görev alabilirler.

– Öğretmenlik bölümü mezunlar kendilerini geliştirmeleri durumunda diğer 3 bölümün iş alanlarından da yararlanabilirler.

Kimler Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Olabilir?

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olabilmek için TYT’te(Temel Yeterlilik Testi) başarılı olarak Spor Bilimleri Fakültelerinin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü nün  sınavlarına girmeye hak kazanan herkes bu bölüme girebilmektedir. Günümüzde her Spor Bilimleri Fakültesi TYT’te (Temel Yeterlilik Testi) farklı  baraj puanları istemektedir. Minimum baraj puanları bölümlere göre farklılık gösterse de ortalama 180 TYT puanlarındadır.

TYT’de(Temel Yeterlilik Testi) aldığınız puan gitmek istediğiniz üniversitenin baraj puanına yetiyorsa ve  özel yetenek sınavında başarılı olmanız durumunda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde öğrenim görebilirsiniz. Özel Yetenek Sınavları, Spor Bilimleri Fakültelerinin istediği öğrenci profiline göre farklılık göstermektedir. Bazı Spor Bilimleri Fakülteleri sadece bir branştan özel yetenek sınavı yaparken bazı sbf’ler farklı spor branşlarından öğrenci seçerek homojen bir öğrenci profiline sahip olmak istemektedir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Nasıl Olmalı?

iyi bir beden eğitimi ve spor öğretmenlik bölümü mezunu aşağıda sıraladığımız özellikler sahip olmalı

– Beden Eğitimi ve Spor konusunda hakim bilgilere sahip olmalı,

– Bireylerin düşünce ve fikir olarak özgür yetişmesine katkıda bulunmalı ,

– Bir çok spor branşına hakim olmalı ve çok yönlü bir yapıya sahip olmalı,

– Bireylere verdiği eğitimde sabırlı olmalı bireyler arası farklılıklara inanmalı

– Sevgi dolu bir yapıya sahip olmalı,

– İdealleri ve doğrultusunda bir öğretmen olmalı,

– Dış görünüşün imaj için önemli olduğu unutulmamalı ve mesleğe uygun giyinilmeli,

– Sporun rekabet ortamı yaratmasından çok bir şeyleri paylaşacak ortam yaratmasına inanmalı ,

– öğrencileri ile arasında bir mesafe olmalı,

– Öğretmenlik mesleğinin saygınlığına inanmalı ve mesleğini sevmeli,

– Eğitim her daim gelişen değişen bir şeydir buna inanmalı ve kendini geliştirmeli,

– Yeniliklere açık olmalı ve kendini yenilemeli,

– Çevresi ile etkileşimde bulunmalı ve çevresini takip etmeli,

– Öğrencilerinin iyi bir birey olması için özverili ve yardımsever olmalı,

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Atamaları

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı)

2002 yılında ÖSYM tarfından uygulanmaya başlayan KPSS öğretmenlik branşlarının atanmasında kullanılan her sene sınavı yapılan bir sınav sistemidir. 2002-2018 yılları arasında gerçekleştirilen KPSS ‘de her yıl artan SBF ve Besyo mezunlarının sayılarının artması ile göreve başlama puanları farklılık göstermektedir. Toplum içinde duyduğumuz  “beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin ataması olmuyor” sözleri gerçeği yansıtmamaktadır. Her sene MEB, maliye bakanlığından aldığı kadro sayısı kadar kadrolu veya sözleşmeli öğretmen almaktadır. 2008-2018 yılları arasında MEB devlet okullarına farklı yıllarda farklı puanlar ile öğretmen alarak ihtiyacını karşılamaya çalışmıştır. Bazı yıllar sene içerisinde yapılan birden fazla atamalar ile beden eğitimi öğretmeni olabilme KPSS puanı 63,00’lara kadar düşsede ortalama olarak 75,00 ile 80,00 puan aralığında puan alan beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü mezunları MEB okullarına atanabilmektedir.

Önerilen makaleler

8 Yorum

  1. […] (ÖABT) sınavında  “İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği” ile “Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği” alanlarını da ekledi. 2019 yılında yapılacak Beden Eğitimi Öğretmenliği ÖABT […]

  2. […] öğretmenler ile kadrolu veya sözleşmeli öğretmenler arasında ki en belirgin fark ücretli öğretmenlerin […]

  3. […] en çok dikkat çeken tarih Beden Eğitimi Öğretmenliği ÖABT tarihi oldu. 2019 KPSS ile Beden Eğitimi Öğretmenliği Alan Sınavı da ilk kez yapılacak. ÖSYM Beden Eğitimi Alan Sınavı ile ilgili Örnek […]

  4. […] yılında Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünden mezun […]

  5. […] 1-Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programı2-Antrenörlük Eğitimi Programı (I-II Öğretim) […]

  6. […] Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü(asıl kazananların kesin kayıtları) 27/08/2018 […]

  7. […] ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü için en az 210,000 Puan almış olmak. 3. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümüne başvuracak adaylardan, liselerin spor alan/kol bölümlerinden mezun olanlar ve milli sporcular […]

  8. […] girecek adayları üzecek bir durumla karşılaşılacak. “Öğretmen olma hayallari kuran son sınıf öğrencileri 2019 yılı içinde […]

Bir cevap yazın