Birçok üniversite kendi öğrenci profilini oluşturmak amacıyla farklı besyo özel yetenek sınavları uygulamaktadır. Burada ki amaç kendi profillerine en uygun öğrencileri kazanmaya çalışmaktır. Geçen senenin özel yetenek sınavı ile alan besyo ve spor bilimleri fakültelerinin sınavlarına baktığımızda benzer konularmış gibi gözükse de birbirlerinden oldukça farklı özellikleri ölçen sınavlar olduklarını görmekteyiz. Bu yazımızda besyo özel yetenek sınavlarının nelerden oluştuğunu sizlere kısaca anlatmaya çalışacağız:
- Mesafe koşuları (Uzun mesafe, orta mesafe veya kısa mesafe koşuları)
- Sürat beceri testi
- Koordinasyon Parkuru
- Mekik koşusu
- Branş sınavları
- Sıçrama testi
Besyo Özel Yetenek Sınavları Mesafe Koşuları
Birçok üniversite öğrencilerini seçmek amacıyla mesafe koşuları ile ilgili testler ve besyo özel yetenek sınavları yapmaktadır. 12 dk testi bu testlerden biridir. Adaylar atletizm pistinde 12 dakika boyunca en uzun mesafeyi koşmaya çalışırlar. Bu teste genellikle 2400 metre ve üzerinde bir mesafe koşan adaylar bir üst elemeye kalma hakkı kazanırlar.
Bazı üniversiteler ise farklı mesafelerden testlerle ön elemeyi gerçekleştirirler. Örneğin 800, 1500, 3000 metre gibi koşulardan ön eleme gerçekleştirebilmektedir. Adaylar, üniversitenin belirlemiş olduğu mesafe koşularından birini seçerek veya sadece belirlenen bir mesafeden teste tabi tutulurlar. Bu koşularda üniversitelerin belirlediği süreleri koşan kişiler bir üst sınava geçerler.
Besyo Özel Yetenek Sınavları Sürat Beceri Testi
Besyo özel yetenek sınavları ndan biri olan sürat beceri testleri son yıllarda birçok üniversitenin tercih ettiği testlerden biridir. Adaylar, üniversitelerin belirlediği kısa mesafelerde en iyi dereceleri yapmaya çalışırlar. 30 metre ile 60 metre arasında değişen sürat beceri parkurları, öğrencilerin süratlerini ölçmek ve patlayıcı özelliklerini belirlemek amacıyla yapılan sınavlardır.
Besyo Özel Yetenek Sınavları Koordinasyon Parkuru
Son yılların en popüler besyo özel yetenek sınavları ndan biridir koordinasyon parkuru testleri. Birçok üniversitenin özel yetenek sınavlarında uyguladıkları testlerin başında gelmektedir. Üniversiteler parkur içine birçok spor branşına ait ek parkurlarda koyabilmektedir. Özellikle hentbol kalesine şu atışı, futbol topu ile engellerin arasında top sürme, basketbolda dripling ve şut atışı gibi. Koordinasyon parkuru testleri, üniversitelerin belirlemiş olduğu koordinasyon parkurunda tüm hareketleri en hızlı sürede tamamlamaya dayalı bir sınav şeklidir.
Mekik Koşusu
Özel yetenek sınavı nda en çok tercih edilen mekik koşusunda adaylar, 20 metrelik alan içinde düdük veya sinyal sesi eşliğinde yaptıkları koşu şeklidir. Bir tür dayanıklılık koşusu olan mekik koşusunda adaylar iki nokta arasında sinyal seslerini yakalama çalışarak artan bir tempoda koşu yaparlar. Adayların bir defa sinyale geç kalma hakları bulunmaktadır. İlk seferde uyarı verilir ve adaylar aynı hatayı tekrar yapmaları durumunda elenirler. Amaç en fazla sayıya ulaşmaktır.
Branş Sınavları
İki etaplı sınav yapan üniversitelerin genellikle ikinci sınav parkuru olarak seçtikleri bir sınav şeklidir. Adaylar ilk etaptan başarılı olarak bir üst etaba geçtiklerinde üniversitenin belirmiş olduğu farklı spor branşlarına ait sınavlara tabi olurlar. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi branş sınavı yapan bir üniversite. Bu üniversitede adaylar farklı branşlardan birisini sınav öncesinde seçerek o spor branşından belirtilen parkurlarda sınavlara girmektedirler. Branş sınavından öğrenci alan Besyolarda genellikle sistem her spor branşından alınacak öğrenci sayısının belli olduğu her sınavında kendi içinde değerlendirildiği bir sınav sınav şeklidir. Örneğin; Atletimden kontenjan 10 kişi bununda 3 bayan 7 si erkek diyebilirler. Yine aynı şekilde futboldan toplam kontenjan 12 bunun da 5’i erkek 7’si bayan diyebilirler istedikleri öğrenci profilini seçmek adına.
Üniversitelerde branş sınavları farklılık gösterebilir. Bazı üniversiteler spor kulüplerinin profillerine uygun öğrenci seçimi yaparken bazı üniversiteler ise branş sınavlarında öğrencilerinden ortak özellikler isteyebilir. Bu tamamen üniversite ve besyo yönetiminin öğrencilerde aradığı özelliklere göre değişkenlik göstermektedir.
Sıçrama Testi
Besyo özel yetenek sınavları içinde en az tercih edilen testlerden biri olan sıçrama testleri adından da anlaşılacağı gibi adayların sıçrama yetenekleri ölçmek amacıyla yapılmaktadır. Sıçrama testleri dikey sıçrama ve yatay sıçrama olarak 2’ye ayrılmaktadır. Dikey sıçrama testlerinde adaylar oldukları yerden yukarıya doğru dikey şekilde sıçramaya çalışırlar. Ölçümler sonrası adaylar arasında sıralamalar oluşturulur. Bu testlerde genellikle basketbol voleybol gibi dikey sıçrama yeteneği olan öğrencilerin seçilmesi amaçlanır.
Yatay sıçrama testleri, durarak 3 adım durarak uzun atlama ve / veya 10 adım durarak uzun atlama şeklinde yapılabilecek sıçrama testleridir. Bu test ile adayları en uzun mesafe sıçramaları ölçülmeye çalışılır.
Sitemizden tüm üniversitelerin 2018 yılı Besyo Özel Yetenek Sınavları kılavuzlarını inceleyebilirsiniz.