Çift Anadal Nedir? | Çift Anadal Nasıl Yapılır?

Çift Anadal

Merhaba arkadaşlar, sporbilimlerihaber.com olarak bugünkü yazımızda hayali beden eğitimi ve spor öğretmenliği okumak olan ama diğer bölümlerden birini kazanan arkadaşların nasıl öğretmen olabileceğine dahil konuları araştırdık. Bildiğiniz üzere besyo ve spor bilimleri fakültelerinde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, antrenörlük eğitimi, spor yöneticiliği ve rekreasyon olmak üzere dört bölüm var. Besyo sınavlarına hazırlanan birçok kişinin hayali ise öğretmenlik bölümünü kazanmak. Binlerce kişinin katıldığı herhangi bir üniversitenin özel yetenek sınavı sonucu öğretmenlik bölümüne ortalama 40 öğrenci alınıyor. Diğer öğrenciler ise antrenörlük eğitimi, spor yöneticiliği ve rekreasyon bölümlerini kazanıyor. Ama hayaller hala öğretmenlik bölümünde okumak. Birçok kişinin bilmediği bir konu var. Hangi bölümü okursanız okuyun çift anadal veya formasyon alarak öğretmen olma şansınız hala var. Umarım hazırladığımız bu yazı birçok besyo ve spor bilimleri fakültesi öğrencisine ışık tutar. Çift anadal hakkında bilgiler paylaşacağımız yazımız aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır:

  • Çift Anadal Nedir?
  • Nasıl Yapılır?
  • Çift Anadal Programında Başarısız Olma Durumunda Ne Olur?
  • Kimler Çift Anadal Programına Başvurabilir?
  • Çift Anadal Yapmak Zor mudur?
  • Başvuru Şartları Nelerdir ?
  • Hangi Üniversitelerde Çift Anadal Programı Var?

Çift Anadal Nedir?

Herhangi bir üniversitenin bir lisans öğretim programında öğrenim görürken aynı yüksek öğretim kurumunun farklı bir lisans programından da ders alarak aynı anda iki lisans programından/bölümünden mezun olmaya imkan veren  programa verilen isimdir çift anadal . Bu sayede öğrenci iki lisans programından da mezun olarak iki diploma sahibi olabilir.

Nasıl Yapılır?

Lisans öğrencisi, okumakta olduğu program/bölümdeki dersleri döneminde ve başarılı bir şekilde vermesi durumunda Çift Anadal programına başvuru yaparak ikinci bir lisans bölümünden / programından mezun olma şansına sahip olabilir. Başvuru yapacak öğrencilerin okumakta olduğu lisans programında ki ders ortalaması 100 üzerinden en az 70 olması gerekmektedir. Tabi ki bu şart çoğu zaman yetmez. Başarı sıralamasında da %20’lik dilime girmek gerekiyor. Bu şartları taşıyan öğrenciler çift anadal programına başvurabilir. Kabul edilecek öğrenci kontenjanları ise üniversite senatolarınca belirlenir. Her sene Çift Anadal ‘a başvuru için belirlenen taban puandan az olmamak şartı ile herkes bu programa başvuru yapabilir. Okuduğunuz üniversitenin ilgili bölümünün Çift Anadal yapma şartlarını öğrenci işlerinizden veya danışmanınızdan öğrenebilirsiniz.

Çift Anadal Programında Başarısız Olma Durumunda Ne Olur?

İkinci Anadal Programından mezun olmak için genel not ortalamanız en az 100 üzerinden 70 olması gerekiyor. Bir defaya mahsus not ortalamanız 100 üzerinden 65 ‘e düşme durumunda  bu programdan ders almaya devam edebilirsiniz. Ancak ikinci defa genel not ortalamanız 65’e düşmesi durumunda ikinci anadal programından kaydınız silinecektir. Bu programdan kaydınızın silinmesi durumunda başarılı olduğunuz dersler genel not ortalamanıza yansıtılmaz. Ama transkriptinizde görünürler. Böyle bir durumda sadece kendi bölümünüzden/anabilim dalınızdan mezun olarak sadece bir diploma alabilirsiniz.

Kimler Çift Anadal Programına Başvurabilir?

Genel not ortalaması 100 üzerinden en az 70 olan ve almış olduğu derslerin hepsinden başarılı olan herkes çift anadal programına başvurabilir. Bazı durumlarda bu not ortalaması başvuru için yetmeye bilir. Sizden %20’lik başarı sıralamasına girmenizde istenebilir. Başvuru şartları üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilmektedir. Bu programa başvuru yapmak isteyenler en erken üçüncü yarıyılın başında, dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında şartları taşıyarak başvurularını  yapmalılardır. Beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında; altı yıllık programlarda dokuzuncu yarıyılın başında başvuru yapabilirsiniz.

Çift Anadal Yapmak Zor mudur?

İkinci bir anadal programından eğitim almak zor mudur? Kolay demek isterdim arkadaşlar ama bu programda başarılı olmak gerçekten zordur. Kendi dönem derslerinizin yanında ikinci bir programdan da alacağınız derslerinizle uğraşmanız gerekmektedir. Eğitim-öğretimin olduğu hergün sabahtan akşama kadar derslere girmeniz gerekebilmektedir. Özellikle birinci anadalınızda sizle derslere giren arkadaşlarınız ders sonunda eğlenmeye ve gezmeye giderken sizler gerek dersliklerde gerek ise ders aldığınız hocaların odasından çıkamayacaksınız. Ancak sizler yüksek öğretim kurumuna eğitiminiz için geldiğiniz için hayallerinizin gerçekleşmesini istiyorsanız bu tür zahmetlere katlanmanız gerekmekte. Özellikle sınav zamanlarınızda bazen aynı anda iki bazen üç sınava girmeniz gerekebilir. Tabi ki bu sınavların birde hazırlık safhası var. Bunu da düşünmek gerekiyor. Ve burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey genel not ortalamanızın 100 üzerinden 70’in altına düşmemesi gerektiğidir. Yoksa  zaman ayırdığınız ve çoğu zaman stresten uyuyamadığınız mezun olmak için o kadar zahmet çektiğiniz ikinci anadal programından başarısız olmanız durumunda ilişiğiniz kesilebilir. Burada şunu da söylemek gerekir. İkinci anadal programında başarısız olma durumunuzda bu prgramdan aldığınız dersler genel not ortalamanıza dahil edilmez ama transkriptinizde görünürler. Böyle bir durumda sadece kendi bölümünüzün diplomasını alabilirsiniz.

Başvuru Şartları Nelerdir?

Her üniversitenin ikinci bir anadal eğitimi için başvuru şartlarında ufak tefek değişiklikler vardır. Bazı üniversiteler genel not ortalamasını 4’lük sistemde 2,50 isterken bazı üniversiteler 3,00 veya daha yüksek notlar istemektedir. Bazı durumlarda ise %20’lik başarı sıralamasına girmeniz istenmektedir. Bu programa başvuru yapmak isteyenler için genel olarak başvuru şartları aşağıda belirtilmiştir. Başvuru yapmadan önce kendi üniversitenizin başvuru şartlarını öğrenci işlerinizle lütfen görüşünüz.

  • Genel not ortalaması 100 üzerinden en az 70 olmalıdır
  • %20’lik başarı sıralamasına girmeniz gerekmektedir
  • Aldığınız bütün derslerden başarılı olmanız gerekmektedir.
  • Üniversitenizin Çift Anadal Programı uyguluyor olması gerekmektedir.

Hangi Üniversitelerde Çift Anadal Programı Var?

Ülkemizde ki birçok üniversite de çift anadal programı uygulanmaktadır. Bu üniversitelerimizin listesi aşağıda belirtilmiştir.

 

 

 

 

Önerilen makaleler

1 Yorum

  1. […] ve öğretmen olmak istiyorsunuz. Bu durumda derslerinizde ki notları yüksek tutmanız durumunda çift anadal yöntemiyle öğretmenlik bölümünden de ders alıp mezun olurken 2 bölümünde diplomasına […]

Bir cevap yazın