Merhaba arkadaşlar günümüzün iş fikirlerinden birisini daha siz besyo ve spor bilimi öğrencilerine ve mezunlarına tanıtmak amacıyla yazımızı hazırladık. Besyo ve spor bilimleri fakültelerinde zorunlu ders ve antrenörlük eğitimi bölümlerinde uzmanlık dersi ve yan alan olarak okutulan cimnastik ve artistik cimnastik branşlarının nasıl bir iş alanı yaratabileceğini sizlere göstermek adına bu makaleyi hazırladık. Yazımızda cimnastik salonu açmak için gereken detayların yer aldığı konu başlıkları yer almaktadır:
- Cimnastik Nedir?
- Cimnastiğe Başlama Yaşı Nedir?
- Cimnastik Eğitiminden Nasıl Para Kazanabilirim?
- Cimnastik Branşları Nelerdir?
- Cimnastik Salonu Nasıl Açılır
- Cimnastik Kulübü / Derneği Nasıl Açılır?
- Cimnastik Malzemeleri Nelerdir?
Cimnastik Nedir?
Cimnastik, aletli veya aletsiz yapılan egzersizlerden oluşan vücudu şekillendirmek, kas gruplarını kuvvetlendirmek ve esnekliğini artırmak amacıyla yapılan hareketlerin tümüne verilen isimdir. Cimnastik tüm spor branşlarının temelini oluşturan hareket çeşitliliğinden oluşan bir spor branşıdır.
Cimnastiğe Başlama Yaşı Nedir?
Cimnastik, tüm spor branşlarının temelini oluşturan hareket becerilerinden oluşan bir spor branşıdır. 3 yaş cimnastik için başlama yaşı olarak kabul edilir. 3 yaşından itibaren verilen cimnastik eğitimleri ile çocukların hareket ihtiyaçları karşılanmaktadır. Gelişimsel olduğu gibi sosyal anlamda da bir çok faydası olan cimnastik eğitimleri ile çocukların sosyalleşmesi sağlanmaktadır. Cimnastik eğitiminde ki temel becerilerin öğretilmesi ile başlayan eğitimler çocuklarımızın fizyolojik gelişimi için oldukça önemlidir. Cimnastik branşı bir çok spor branşının temelini oluşturduğu için burada öğrendiği beceriler diğer spor branşlarına başlandığında olumlu yönde etki edecektir. Dayanıklık, çabukluk, kuvvet, esneklik, koordinasyon becerilerinin gelişmesi ile çocuk ileri ki yaş gruplarında hangi spor branşına başlarsa o branşta başarılı olama ihtimali çok yüksektir. Çünkü bir çok spor branşında dayanıklık, çabukluk, kuvvet, esneklik, koordinasyon becerilerine sahip olan sporcular istenmektedir.
Cimnastik Eğitiminden Nasıl Para Kazanabilirim?
Bir çok aile çocuklarının spor yapması için arayış içindedir. Özellikle 3 yaşından itibaren tüm ebeveynler çocuklarının yapabileceği sporlarla ilgili araştırmalar yapmaktadır. Çocukların enerjisine yetişemeyen veliler hem çocuklarının spor yapmalarını sağlamak adına hemde kendilerine biraz olsun zaman ayırmak adına bu arayışları gerçekleştirmektedir. Birçok spor branşının başlama yaşı ise 7 ve sonrası olduğu için çocuklarını spora yönlendirmek isteyen veliler cimnastik için bulundukları bölgede arayış yapmaktadır. Küçük yaş gruplarında ücret karşılığında hizmet veren ve çocukların hareket ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayan cimnastik salonları veya cimnastik eğitim merkezleri bulunmaktadır. Cimnastik salonlarında 150 ile 250 TL arasında aidat ödemeleriyle veya ücret karşılığında 3 yaşından itibaren çocuklar için cimnastik eğitimi verilmektedir.
Cimnastik Branşları Nelerdir?
Cimnastik kendi içinde de türlere ayrılan bir spor branşıdır. Cimnastik branşlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Artistik Cimnastik: Aletli ve aletsiz olarak yapılan hareketlerden oluşan bir cimnastik branşıdır. Bayanlarda yer aleti, asimetrik paralel, denge ve atlama masası olmak üzere 4 aletten oluşan yarışmalar yapılmaktadır. Erkeklerde ise yer aleti, paralel, bar, kulplu beygir, atlama masası ve halka aleti olmak üzere 6 aletten oluşan yarışmalar yapılmaktadır.
- Ritmik Cimnastik:
- Trambolin Cimnastik:
- Step Aerobik
- Step
- Aerobik Cimnastik
- Genel Cimnastik
- Cimnastik Balesi
Cimnastik Salonu Nasıl Açılır?
Cimnastik salonu açmak için istenen şartları ve gerekli belgeleri sizler için aşağıda sıraladık:
Spor Salonu Açmak İçin İstenen Şartlar
Bir cimnastik salonu açmak istiyorsanız yönetmenliklerle belirlenmiş bazı şartları taşıyan bir alanda bu işletmenizi açmanız gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır :
- Cimnastik salonu nuzun tavan yüksekliği en az 2.40 m olmalıdır.
- Spor salonu havalandırması için 2 adet 50’lik aspiratör veya klima sistemi olmalıdır.
- Spor salonunda müşterilerinize hizmet vermek için bir bekleme ve dinlenme alanınız olmalıdır.
- Danışma ve rezervasyon işlemleri için bir karşılama alanınız olmalıdır.
- Bay ve bayanların ayrı ayrı kullanabileceği en az iki adet duş alanı ve tuvalet bulunması zorunludur. Bu alanlarda sıcak-soğuk su sisteminin olması gerekmektedir.
- Spor salonunda bir sağlık uzmanı bulundurulması gerekir.
- Soyunma odalarının boyutu en az 15 metre kare olmalıdır.
- Spor yapmak amacıyla gelen insanların özel eşyalarını kilitlemek amacıyla yeterli kapasitede kilitli dolap bulunmalıdır.
- Spor salonlarının ortam ısısının egzersiz yapan insanları rahatsız etmeyecek seviyede olması gerekmektedir. Spor salonlarında bu ısı değeri 19 dereceden aşağı inmemelidir.
Cşmnastik Salonu Açmak İçin Gerekli Belgeler
Spor salonu açmak için gerekli belgelerin yer aldığı listemiz aşağıda yer almaktadır:
- Cimnastik salonu nuzun adı ve adresi ile yapmak istediğiniz spor dallarının isimlerinin belirtildiği dilekçe,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ( Spor salonu kurulum aşamasında kurucu üyenin kimlik bilgileri istenmektedir)
- İkamet adresiniz ile adliyeden veya e-devletten alabileceğiniz bir adli sicil kaydı,
- Spor salonunda sizin olmadığınız zaman dilimlerinde size vekalet edecek biri var ise noterden yapacağınız bir anlaşma ile en az 1 (bir) yıllık mesul alan müdürlüğü sözleşmesi sureti,
- Nüfus müdürlüğünden temin edebileceğiniz ikametgâh belgesi,
- Son 6 aya ait üç adet vesikalık fotoğraf,
- Faaliyette bulunulacak her spor dalının çalıştırıcısına ait antrenör, masör veya diğer eğiticilerle yapılan bir yıllık sözleşmenin ilgili federasyon veya il müdürlüğünden tasdikli sureti,
- Bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt belgesi veya Esnaf ve Sanatkâr Kooperatifine kayıt belgesi
- Spor salonu açmak istediğiniz alanın, imza yetkisi olan bir mimar veya mimarlar odası onaylı 1/100 ölçekli vaziyet planı,
- Spor salonu açmak için belediyeler tarafından verilen iş yeri açma belgesinin alınmış olması gerekmektedir. Yine salon açmak istediğiniz alan için itfaiye raporu ve il/ilçe sağlık müdürlükleri tarafından verilen bir rapor olması gerekmektedir,
- Vergi levhası fotokopisi,
- Salon açmak istediğiniz alan için kira sözleşmesinin fotokopisi,
- Bir doktor, sağlık memuru veya klinik ile spor salonu açmadan önce bir anlaşma yapmanız ve bu anlaşmayı belgelendirmeniz gerekmektedir.
Cimnastik Kulübü / Derneği Nasıl Kurulur?
Cimnastik kulübü kurmak istiyorsanız öncelikle bulunduğunuz ilde dernekler il müdürlüğünden bir dernek kuruluşu yapmanız gerekmektedir. Dernekler İl Müdürlüğü internet sayfasından dernek kuruluşu ile ilgili açıklamaları okuyabilirsiniz. Dernek kurulumunu yaptıktan sonra Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü tarafından spor derneğinizin Kulüp kurulum aşamasında ki detayları yerine getirmelisiniz.
Cimnastik Malzemeleri Nelerdir?
Cimnastik salonu açmak istiyorsanız öncelikle maliyet hesaplaması yapmanızı tavsiye ederiz. Açmak istediğiniz cimnastik eğitim merkezinde cimnastik branşlarından hangisine yönelik eğitim vermeyi planlıyorsunuz.
- Artistik Cimnastik:
- Ritmik Cimnastik:
- Trambolin Cimnastik:
- Step Aerobik
- Step
- Aerobik Cimnastik
- Genel Cimnastik
- Cimnastik Balesi
Küçük yaş gruplarında eğitim vermek ve çok masraflı bir işletme veya spor kulübü açmak istemiyorsanız tavsiyemiz genel cimnastik eğitimi veren bir merkez açmanız. Bir cimnastik merkezinde olmazsa olmaz diyebileceğimiz cimnastik malzemeleri şunlardır:
- Yer zemini
- Tatemi (Başlangıçta tatemi minderler ile yer zemininin hem yalıtımını yapmalısınız hemde salona gelen için renkli bir ortam yaratmış olursunuz. Unutmamak gerekir ki öğrencileriniz, sporcularınız eğitim sırasında ayakkabı giymeyecekler ya çorapla yada pisi pisi olarak ifade edilen cimnastik pabuçlarından giyecekler. Bu nedenle zeminde yalıtım olmasını tavsiye ederiz)
- Halıflex (Halıflex zeminler tatemiye göre daha maliyetli bir zemin kaplama malzemesidir. Ancak ektra minderler kullanmaya gerek duymazsınız.)
- Minderler (Cimnastik eğitimlerinde oldukça fazla kullanacağınız minderlere eğitimin birçok aşamasında ihtiyaç duyulacaktır. Takla, amut eğitimlerinden, flicflak, salto eğitimlerine kadar birçok eğitimde diğişik boyut ve şekilde mindere ihtiyacınız vardır.)
- Üçgen minder
- takla minderi
- puf minder
- silindir minderler
- Cimnastik sırası
- Cimnastik merdiveni (parmaklık)
- Amut barı
- trambolin
- tramplen
- atlama masası veya lego masa
- Paralel veya mini paralel
- Halka aleti
- Bar aleti
[…] Cimnastik Salonu Nasıl Açılır […]
[…] yaş temel hareketler döneminde özellikle bir çocuğun cimnastik ile spora başlamasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Kas gelişiminin ve bilişsel gelişimin bir […]
[…] korkmayın ebeveynlerin çoğunluğu çocuklarının genel cimnastik öğrenmesini istemektedir. Bunun da nedeni cimnastiğin çocukların kaba-motor becerilerin […]