CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar Nelerdir?

CV

Özel okullara, büyük spor merkezlerine veya lisansüstü eğitim kurumlarına başvurmak isteyen besyo mezunları için en önemli adımlardan biri mutlaka etkili ve güzel bir CV hazırlamak olmalıdır. Özgeçmiş anlamına gelen CV, Curriculum Vitae kelimesinin baş haflerinden türetilmiştir. Bir alanda kariyer yapmak isteyenlerin öncelikle CV yazmak için kendilerine zaman ayırmaları gerekmektedir. Etkili bir CV hazırlamak istiyorsanız öncelikle kendinize biraz zaman ayırın ve titizlikle özgeçmişinizi oluşturun. CV hazırlamak üzerine kaleme aldığımız yazımızda önemli bir çok detayı bulabilirsiniz…

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Özgeçmiş anlamına gelen CV, sizi ve sahip olduğunuz mesleki becerileri ve tecrübeleri karşı tarafa bildirmek, iletmek amacıyla yazılmış, bilgilerinizin olduğu bir evraktır. Bir kağıt parçasını ne derece güzel ve etkili şekilde doldurabilirseniz karşı tarafa vermek isteyeceğiniz mesajda o derece etkili olacaktır. Gelişi güzel doldurulmuş ve yazım kurallarına dikkat edilmemiş bir CV, sizin meslek hayatınızın da düzensiz ve disiplinsiz olduğunuz imajını verecektir. Bu nedenle CV hazırlamak isteyen adaylar öncelikle kendilerine bir süre zaman ayırmalıdır. Okunur, anlaşılır, kısa ve öz cümleler ile aynı yazı puntolarında kaleme alınmalıdır.

Özgeçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gereken kriterleri şu şekilde belirtebiliriz:

Cümleler Çok Uzun Olmamalı

Vermek istediğiniz mesajı daha kısa cümlelerle verebilmelisiniz. Uzun paragraflar ile hazırlanmış Özgeçmişler çoğu zaman okunmamaktadır. Bu nedenle daha kısa paragraf ve cümlelerle iletmek istediğiniz mesajı vermelisiniz. Etkili bir CV bir sayfadan oluşur.

Vesikalık Fotoğraf

Sizin sahip olduğunuz imajı ve kim olduğunuz kolaylıkla karşı tarafa aktarmaktadır. Bu nedenle başvurularınızda ciddi ve bir fotoğraf kullanmalısınız.

E-Posta Adresi

E-posta adresi birçok başvuruda önemli bir detaydır. Başvurunuzun geri dönüt alabilmesi için oldukça hayati bir öneme sahiptir. Hızla gelişen teknoloji ile birlikte birçok başvuruyu artık evinizden yapabiliyorsunuz. Bu nedenle adınız ve soyadınızın da olduğu bir e-posta adresi edinmeniz sizin lehinize olacaktır.

Kişisel Bilgilerinizi ve Tecrübenizi Ortaya Çıkarın

Bir çok kurum ve kuruluş ilanlarında tecrübe şartını ön koşul olarak belirtmektedir. Bu nedenle etkili bir CV oluşturmak istiyorsanız tüm becerilerinizi ve tecrübelerinizi belgeler ile belirtmeniz de fayda bulunmaktadır. Lisans öğrenimini yeni tamamlayan bir çok aday tecrübe şartı isteyen ilanları göz ardı ederek başvurmamaktadır. Büyük bir hata olduğunu söyleyebiliriz. Kendinizi ve tecrübelerinizi etkili ve belge ile belirterek anlatan adayların başvuruları çoğu zaman kabul edilmektedir.

 

Yazım Kurallarına Dikkat Edin 

Yazılı başvurduğunuzu ve CV’nizi okuyacak kişinin sizi tanımadığını unutmayın. Etkili bir CV hazırlamın en önemli adımı herhalde yazım kurallarına dikkat etmektedir. Yazım kurallarına olan titizliğiniz sizin işlerinizde ki titizliğine belli edecektir. Etkili bir CV hazırlamak istiyorsanız, okunaklı, kısa, yazım kurallarına, noktalama işaretlerine ve yazınızda ki harf puntolarının boyutuna kadar bir çok detaya özen göstermelisiniz.

İletişim Bilgilerinizi Unutmayın

Başvurduğunuz ilanlardan olumlu veya olumsuz bir cevap almak istiyorsanız mutlaka iletişim bilgilerinizi özgeçmişinize eklemelisiniz.

Öğrencilik Yıllarınızda İş Başvuruları Yapın

Öğrencilik yıllarınızda tecrübe kazanmak amacıyla iş ilanlarına başvuru yapın. Bir çok öğrenci üniversite yıllarında çalışarak hem mesleki tecrübe kazanmakta hemde para kazanmaktadır. Mesleğinizde tecrübe kazanmak için mezun olmayı beklemeyin. Büyük bir rekabetin ve yarışmanın başlayacağı mezuniyet sonrası işinizin hazır olmasını istiyorsanız öğrencilik yıllarınız da tecrübenizi artırın. Aynı zamanda özgeçmişinize yazabileceğiniz bir mesleki tecrübe kazanmış olursunuz.

Sosyal Medyayı Etkili Kullanın

Günümüzün en etkili reklam araçları sosyal medyadır. Milyonlara ulaşmanın bir kaç saniye olduğu bir ortamda kendi reklamınızı yaparak kendi tanınırlığınızı artırabilirsiniz. Değişik aktivitelerden çekilmiş videolar ve fotoğraflar aslında sizin kim olduğunuzu anlatan önemli bir yöntemdir.

Dünya Gündemini Takip Et

İş ilanları ve Lisansüstü eğitim ilanlarına başvuru yapan adaylara çoğu zaman basit ama bir insanın tepkisini ölçmek ve tanımak amacıyla gündelik konularla ilgili sorular sorulmaktadır. Bu sorulara verdiğiniz cevaplar sizin işe alınmanızı etkileyebilmektedir. Bu nedenle gündemi takip ederek hayatın her adımı hakkında olan bilginizi artırmalısınız.

 

 

Önerilen makaleler

2 Yorum

  1. […] THY ilanını yayımladığı 8 personel alımı için adaylar başvurularını nasıl yapacaklarını araştırmaya başladı. Öncelikle Türkiye’nin en saygın prestijli şirketinde çalışmak için özgeçmiş hazırlamanız gerekmektedir. Etkileyici bir CV (özgeçmiş) ile ilana çıkılan iş alanlarından birine kabul edilmeniz daha kolay olacaktır. Daha önceki yazılarımızdan CV hazırlamak ve dikkat edilmesi gereken önemli detaylar neler? başlığıyla özgeçmiş hazırlamanın detaylarını yazmıştık. Hayal ettiğiniz işiniz bir özgeçmiş kadar size yakın. Özgeçmiş yazarken dikkat etmeniz gereken detayları öğrenmek için linki tıklayınız. […]

Bir cevap yazın