Dalış Eğitmeni Nasıl Olabilirim?

dalış eğitmeni nasıl olabilirim

Besyo öğrencileri ve mezunları için hiç düşünmedikleri belki de hiç akılların gelmeyen bir meslektir dalış eğitmenliği. Hem yaşam şekli hemde okuduğu okulda veya çevresinde dalış ( scuba ) yapan birileri olmadığı için bir meslek olarak düşünülmemiştir. Peki ” dalış eğitmeni nasıl olabilirim ? ” Dalış eğitmenlerinin maaşı ne kadar? Bu ve benzeri soruların cevaplarını yazımızdan bulabilirsiniz. Yazımızı daha anlaşılır bir dilde yazmak adına aşağıda belirtiğimiz konu başlıkları altında dile getireceğiz:

  • Dalış Eğitmeni Kimdir?
  • Dalış Eğitmeni Nasıl Olabilirim?
  • Dalış Eğitmenleri Ne Kadar Maaş Alıyor?
  • Eğitmenlik Belgesini Nasıl ve Nereden Alabilirim?

Dalış Eğitmeni Kimdir?

Dalış eğitmeni, eğitmenlik seviyesine göre verebileceği eğitim kurslarını açan, yöneten ve kursiyerlerin sınavlarını değerlendiren ve ilgili dalış federasyonu ile iletişime geçerek başarılı olan kursiyerlerin sertifikalarının onaylanmasını sağlayan kişidir. Dalış eğitmenleri açmakla yetkili olduğu eğitim kurslarında sualtı ve su üstü beceri ve teorik eğitimini vermekle yükümlü ve eğitim sonunda başarılı olan kursiyerlerin geçici eğitim belgelerini imzalayan kişidir.

Dalış Eğitmeni Nasıl Olabilirim?

Dalış eğitmeni nasıl olabilirim sorusunun cevabına geçmeden önce dalış eğitim sistemleri ve sertifika düzeyleri hakkında bilgi vermemiz daha doğru olacak. Dalış eğitmen seviyelerinden önce almanız gereken belgeler ve tamamlamanız gereken eğitim dalışları bulunmaktadır. Dalış eğitim seviyelerini “dalış brove seviyeleri” isimli yazımızda kaleme alacağız. Bugün sizlere kısaca dalış brove (sertifika) sistemleri hakkında bilgi verelim:

  • Bir (1) Yıldız Dalıcı
  • İki (2) Yıldız Dalıcı
  • Üç (3) Yıldız Dalıcı
  • Bir Yıldız Dalış Eğitmeni
  • İki Yıldız Dalış Eğitmeni
  • Üç Yıldız Dalış Eğitmeni

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ve bağlı olduğu CMAS (Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu) bünyesinde verilen eğitimler ve sertifika sistemleri yukarıda olduğu gibidir. Federasyonun yetki verdiği herhangi bir dalış eğitim merkezinde yetkili eğitmenler eşliğinde eğitimlerinizi alabilirsiniz. Dalış brove sistemleri uluslararası geçerliliği olan bir sertifika sistemi olduğu için CMAS bayraklı her dalış eğitim merkezinden eğitimlerinizi devam ettirme ve yükselme şansınız bulunmaktadır.

Dalış eğitim merkezleri sizlerden şu belgeleri istemektedir:

  • Sağlık raporu (tercihen KBB uzman hekimden alınmış olan dalış yapmasına engeli yoktur ibareli bir sağlık raporu)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 2 yıldız ve üzeri dalış eğitim kurslarına başvuranlar için ( dalış kayıt defteri ve daha önceki dalışların belgelenmiş ve yetkili eğitmenler ve dalış merkezleri tarafından imzalanmış olması gerekmektedir).
  • Vesikalık fotoğraf
  • Dalış eğitim ücretinin ödenmesi

Dalış Eğitmenleri Ne Kadar Maaş Alıyor?

Dalış eğitmenleri ne kadar maaş alıyor ? Aslında bu sorunun tek bir cevabı yok şu maaşı alır diyemiyoruz. Bunun nedeni de eğitmenin kendini geliştirmiş olma seviyesi ile kendi reklamını yapıp yapamadığı ile ilgilidir. Dalış eğitmenliği, turizmde çalışılan ve iş alanının büyük bir çoğunluğunun eğlence ve hizmet sektörü olduğunu düşündüğümüzde yabancı dil bilgisi ve konuşma hitap becerisi ve alanında ki bilgi ve tecrübesi ile yer alması gereken bir meslektir. Günümüzde turizmde sadece bir dilin yetersiz olduğu düşünüldüğünde yabancı dil bilgisi olmayan bir eğitmenin yüksek rakamlarda maaş alması da beklenemez.

Dalış eğitmenlerinin yabancı dile olan hakimiyeti ve hatta birkaç farklı yabancı dil kullanabilmesi kazancını da olumlu etkileyecektir. Dalış eğitmenleri sadece yabancı vatandaşlara mı eğitim veriyor, tabi ki hayır, yabancı vatandaşlar kadar Türk vatandaşlarımıza da eğitim veren dalış eğitim merkezleri ve eğitmenler mevcut. Ama sadece Türk uyruklu vatandaşlarımıza eğitim vermek ve dalış eğitim merkezi açmak yeterli bir kazanç elde etmemizi olumsuz etkileyecektir. Unutmamak gerekir ki dalış eğitim merkezleri eğitim veren birer işletmedir. Ve bu işletmenin maddi bir gelir elde edebilmesi için daha geniş bir insan popülasyonuna hizmet vermesi gerekmektedir.

Dalış eğitmenliği sezonluk bir iş alanı gibi gözükse de yeterli bir alt yapı ve uygun hava ve iklim koşulları olduğu sürece 12 ay süre ile yapılabilecek bir iş koludur. Turizm bölgelerinde çalışan dalış eğitmenleri 6 ile 8 ay arasında çalışmaktadır. Senenin diğer zamanlarında ise ya farklı ülkelerde eğitmenliklerine devam etmekte yada farklı iş kollarında çalışmaktadırlar. Yazın dalış eğitmenliği kışın ise kayak, snowboard antrenörlüğü yapan çok sayıda eğitmen bulunmaktadır. 12 ay eğitim veren dalış eğitim merkezlerinde de çalışma imkanı bulunmaktadır.

Dalış eğitmenleri turizm bölgelerinde 3 Bin TL’den başlayan ücretlerle çalışmaktadır. Yabancı dile olan hakimiyeti ve bildiği dil sayısına göre ise aldığı ücretler ve kazandığı gelirler artmaktadır. Günümüzde yabancı dil bilgisi yüksek olan bir eğitmen verdiği dalış eğitimlerinden sabit maaş ve prim usulü çalışmayı tercih etmektedir. Bu şekilde senelik 30 Bin dolar ve üzerinde para kazanması hiç de zor değildir. Bu yöntem ile çalışan eğitmenler dalış eğitim merkezine kazandırdığı kadar kendisi de kazanmaktadır.

Eğitmenlik Belgesini Nasıl ve Nereden Alabilirim?

Eğitmenlik belgesi almak isteyen bir kursiyer öncelikle en az 3 yıldız dalış eğitim belgesine sahip olmalıdır. Sonrasında ise federasyon tarafından eğitmen kursu açmasına izin verilen dalış eğitim merkezlerine başvurulmalıdır. Teorik ve uygulamalı eğitimlerini dalış eğitim merkezi aracılığı ile alan kursiyerler federasyonun belirlediği tarihlerde ve yerlerde sınavlara tabi olurlar. Yazılı ve uygulamalı olarak başarılı olan kursiyerler eğitmenlik belgesini almaya hak kazanırlar. Dalış eğitmenleri her sene federasyona belirlenen ücretlerde eğitmenlik ücerti ödemeleri gerekmektedir. Ve her sene belirlenen sağlık şartlarından başarılı olmalıdır.

Önerilen makaleler