Kamu Kurumlarında Çalışan Memur Ek İş Yapabilir mi?

memur

Günümüzün hayat pahalılığından şikayet eden milyonlarca devlet memuru hayatlarını idame edebilmek adına ek iş arayışı içindedir. Milyonlarca devlet memuru ve 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi çalışan öğretmenler, antrenörler, spor eğitim uzmanları ve diğer memur grupları  ek iş yapabilir mi? Bugün sizler için 657 sayılı devlet memurlarına kanununa tabi olarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurların ve diğer meslek gruplarının ek iş yapabilir mi sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Devlet memurları ek iş yapabilir mi başlığı ile kaleme aldığımız yazımız aşağıda detaylı şekilde yer almaktadır.

Devlet Memurları Ek İş Yapabilir mi?

Kamu kurumundan çalışan bir memur ek iş yapabilir mi? sorusunun cevabından önce 657 sayılı devlet memurları kanunu hakkında bazı bilmemiz gereken detayları öğrenmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

657 sayılı devlet memurları kanunu “devlet memurlarının atanma ve yerleşme şartlarını, meslekte yükselme ve özlük haklarını ile çalışma usul ve esaslarını belirlemektedir”.

Çalışma usul ve esasları kanun ile belirlenmiş devlet memurları mesai saati haricinde devlet memurluğuna yakışmayan işler hariç işlerden ek gelir elde edebilir. Ancak devlet memurlarının ek gelir elde edemeyeceği iş alanları ise 657 sayılı devlet memurları kanununun 28 maddesinde açıkça ifade edilmiştir. Şimdi sizlere devlet memurlarının ek gelir elde edemeyecekleri alanları kanunun 28. maddesini özetleyerek açıklamaya çalışalım: 

  • Devlet memurları Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) olarak ifade edilen ek gelir elde edecek faaliyetlerde bulunamazlar
  • Devlet memurları Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamazlar,
  • Ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar,
  • Devlet memurları, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında
    bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamazlar,
  • Gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamazlar.

Devlet memurlarının çalışma usul ve esaslarını belirleyen ve sınırlandıran 657 sayılı devlet memurları kanununun 28. maddesinde memurların “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” belirtilmiştir. 

Bir Memur Ek İş Yaparken Nelere Dikkat Etmelidir?

3 milyonu aşan sayısı ile devlet memurlarının aldıkları maaşlar günümüzün ekonomik yapısında yetmemektedir. Bundan dolayı birçok devlet memuru ek gelir elde edebileceği iş alanları ve gelir kapıları aramaktadır. Devlet memurları ek iş yapabilir mi? sorusunu soran binlerce devlet memuru bu sorunun cevabını aramaktadır. 657 sayılı devlet memurları kanunun 28. maddesi ile “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” başlığı ile yasaklanmış iş alanları belirtilmiştir. Peki 28. madde dışında kalan iş alanlarında ve sektörlerde devlet memurlar ek gelir kazanmak için çalışabilir mi? Bu ve benzeri birçok sorunun cevabını merak eden devlet memurlarına cevabımız evet. Yukarıda belirtilen maddeler dışında kalan kollarında ve sektörlerde çalışabilirsiniz. Ancak bunun içinde belli başlı kuralları yerine getirmeniz gerekmektedir.

  • Devlet memurları mesai saatleri içinde ek gelir elde edecek faaliyetlerde bulunamaz. (Eğer ki ek iş yapmak istiyorsanız öncelikle mesai saatlerinizde bu faaliyetlerinizi kesinlikle yapmayın. Mesai saatlerinizin dışında ise ek gelir elde edebileceğiniz bir iş yapabilirsiniz.)
  • Devlet memurluğuna yakışmayan işler yapmayın. (Bir devlet memuru mesai saatleri dışında da devleti ve kurumunu temsil eden kişidir. Mesai saatleri dışında yapacağınız işlerde de devlete ve kurumunuza uygun olmayan işlerde ve faaliyetlerde bulunmayın).
  • Devlet memurları her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi vergi veren bir bireydir. Vergileri maaşlarından kesilen devlet memurları ek iş ile elde ettiği gelir rakamlarını da devlete belirtmek zorundadır. Her sene mal varlığı beyanı veren devlet memurları kendi gelir kaynaklarını da çalıştığı kurum muhasebe birimi aracılığı ile bildirmelidir.

Devlet Memurları Ek İş Olarak Neler Yapabilir?

Devlet memurları 657 sayılı devlet memurları kanunu 28. maddesinde açıkça ifade edilen ticaret ve gelir getirecek işler haricinde kalan faaliyetlerden ek gelir elde edebilir. Peki bunlar neler:

kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi çalışan bir memur ;

  • Hakemlik yapabilir,
  • Öğretmenler mesai saati dışında özel ders ve grup dersleri verebilir,
  • Bir dergi veya gazetede editörlük ve yazarlık yapabilir,
  • Bir spor salonunda eğitmenlik yapabilir,
  • Antrenörlük yapabilir,
  • Bir albüm yapabilir,
  • Kitap çıkartabilir,
  • Dizi ve filmlerde rol alabilir (mesai saatleri dışında ve amirinin onayı ile)
  • Şirket ortağı olabilir (anonim ve limited şirketlerde ortak olabilir ama şirketi temsil edemez),
  • Arabasını bir şirket aracılığı ile kiraya verebilir, (Devlet memurları araçlarını kendileri kiraya verdiklerinde tüccar olarak anıldıklarından ve gelir elde ettiklerinden dolayı kendi isimleri ile araçlarını kiralayamazlar. Başka bir firma aracılığı ile araçlarını kiraya verebilirler.)
  • Yukarıda saymaya çalıştığımız maddeleri sizler çoğaltabilirsiniz.

Önerilen makaleler

2 Yorum

  1. meb’de 657 sayılı devlet memurları kapsamında kadrolu V.H.K.İ. olarak çalışıyorum ve 1.kademe dans antrenörüyüm. yukarıda antrenörlük yapabilir yazıyor; ancak bu hangi kanunda net yer alıyor? çünkü ona göre spor salonunda antrenörlük yapıcam. 28.madde çok net değil

    1. merhaba Hilal hanım, 657 sayılı devlet memurları kanununda devlet memurlarının antrenörlük yapmasını engelleyen herhangi bir madde ve ifade bulunmamaktadır. Bir çok devlet memuru özellikle öğretmen spor kulüplerinde antrenör olarak görev almaktadır

Bir cevap yazın