Doğu ve Güneydoğu İllerinde Görev Yapacak Öğretmenlerin Maaşları Yükseltilecek

Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapacak öğretmenler

Milli Eğitim Bakanlığı, “2023 Eğitim Vizyonu” çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu’da  öğretmenlik mesleğini daha cazip hale getirmek için çalışmalar başlattı. Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapacak öğretmenler in alacakları maaş ve kıdemde artışlar yaparak bu bölgelerde görev yapacak öğretmenleri avantajlı duruma getirmeyi planlıyor. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde öğretmenlerin çalıştıkları bölgeleri altı (6) sınıfa ayıracak çalışma ile zorluk derecesi yüksek bölgelerde çalışan öğretmenlerin maaşlarının ve kıdemlerinin yükseltmesi düşünülüyor. Doğu ve Güneydoğu illerinde çalışan öğretmenlerin, batıda çalışan öğretmenlerin maaşlarına oranla daha yüksek maaş ve kıdem alması için çalışmalar yapılmaktadır.

MEB “2023 Eğitim Vizyonu” çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapacak öğretmenler için mesleği daha cazip hale getirmek için çalışmalar yapılmaktadır. Öğretmenlerin görev yerlerinin zorluk derecelerine göre alacakları maaş ve kıdemleri de yükseltilecek. Milli Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortaklaşa yaptığı çalışmada sona yaklaşıldı. Belirlenen il ve ilçelerde göre yapacak öğretmenlerin maaşları için düzenlemeler yapılıyor. Teşvik planı netleştiği zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile ilgili açıklama yapacak.

Milli Eğitim Bakanlığının Planladığı Teşvik Projesi Bölgelere Göre Değişecek

Milli Eğitim Bakanlığının planladığı teşvik projesi ile Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapacak öğretmenler için bu bölgeler daha cazip hale getirilmeye çalışılıyor. Farklı teşvik yöntemleri ile bu bölgelerde çalışan personel sayısını yükseltmeyi planlayan bakanlık birçok konuda tedbir almayı düşünüyor. Belirlenen hizmet bölgelerinde ve kurumlarda görev yapacak öğretmenlerin bu bölgelerde çalıştıkları süre boyunca alacakları maaş ve kıdem puanlarında yükseltilmesi düşünülüyor. Her bölge için belirlenen zorluk derecelerine göre öğretmenlerin alacakları ücret farklılık gösterecek.

Ek Ücretlerin 5 Katına Kadar Yükseltilmesi Düşünülüyor

Milli Eğitim Bakanlığının planladığı düzenleme ile öğretmenlerin çalıştıkları bölgeler ve alacakları ücretlerde farklılıklar olacak. Birinci derece bölgede çalışan öğretmen ile altıncı derece bölgede çalışan öğretmenin alacağı ücret farklılık gösterecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği oranda ücret alan şartları ve derecesi düşük bölgede ki öğretmene oranla daha ağır şartlar altında çalışan öğretmenlerin alacakları ücret 5 katına kadar çıkabilecek. Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapacak öğretmenler daha avantajlı şartlar yaşayacak.

Kıdem Yükseltilecek

Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapacak öğretmenler e uygulanması planlanan ek ücret ödemelerinin ardından özlük haklarında da iyileşme yapılacağı açıklaması geldi. Milli Eğitim Bakanlığı Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapacak öğretmenler in çalıştıkları süre boyunca aldıkları kıdemlerde de iyileştirme yapmayı planlıyor. Örneğin; bir öğretmenin batıya atandığını düşünelim bu öğretmen her sene derecesinde yükselme yaşarken 3 yılda bir de kıdeminde yükselme yaşanmaktadır. 9/1 kıdem ve derece ile mesleğe başlayan öğretmenler her 3 yılda bir kıdemlerinde ilerleme olmaktadır. Yapılması planlanan düzenleme ile Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde çalışan öğretmenlerin 3 yıldan daha kısa bir süre de kıdemlerinde yükselme yaşamaları sağlanacaktır. Belirlenen bölgelerde çalışan öğretmenler 6 yılın sonunda en az 1 kıdem batıda çalışan meslektaşlarının önüne geçme fırsatı bulacaktır. Yine kıdem ve derecelerine göre maaşlarında ve ek göstergelerinde yükselme yaşayacak öğretmenler daha avantajlı olacaklardır.

İller Arası ve İl İçi Tayinlerde Kolaylık Sağlanacak

Milli Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapacak öğretmenler e sunacağı teşvik paketi ile bu bölgede ki öğretmen istihdamını artırmayı planlıyor. Maaş ve kıdemlerinde yapılacak yükseltmenin yanında bu bölgelerde ki görev süresi dolan öğretmenlerin istedikleri illere tayinlerinde kolaylık yaşamaları için çalışmaları sürdürmektedir. MEB, teşvik paketinin hayata geçmesi ile sözleşmeli öğretmenlik modelini bitirerek tek tip öğretmenlik modeline geçmeyi planlıyor.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın