Fitness antrenörü nasıl olunur?

fitness antrenörü

Fitness antrenörü / eğitmeni kimdir, nasıl olunur?

sporbilimlerihaber.com olarak besyo öğrencilerine ve mezunlarına spordan nasıl para kazanabileceklerine dair yazılar hazırlıyoruz. Meslek grupları hakkında yazdığımız yazılarımıza bu yazımız ile bir yenisini  daha ekliyoruz. Bir meslek olan fitness antrenörlüğü hakkında bilmek istediğiniz bir çok konuyu yazımızda bulabilirsiniz. Fitness antrenörlüğü hakkında yazdığımız yazımız aşağıda ki başlıklardan oluşmaktadır:

  • Fitness Antrenörü / Eğitmeni Kimdir?
  • Antrenör Nasıl Olunur?
  • Antrenörlük Sertifikasını Nasıl Alabilirim?
  • Federasyonlarda Antrenör Eğitim Kurslarının Süresi Nedir?
  • Antrenörlerin Maaşı Ne Kadar?

Fitness Antrenörü / Eğitmeni Kimdir?

Fitness antrenörü, spor salonlarının çalışma prensipleri ve kuralları çerçevesinde salonda bulunan spor (GYM) ekipmanlarını etkin bir şekilde kullanmasını bilen ve müşterilerin istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda antrenman programları uygulayan kişidir.

Spor salonlarında ve ya özel alanlarda kişiye özel  ve grup eğitimleri ile antrenman programları uygulamaktadır. Müşterilerinin istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda beden sağlığının korunması ve geliştirilmesi konusunda programlar uygular.

Fitness Antrenörü Nasıl Olunur?

Fitness antrenörü olmak için üniversite okumak şart değildir. Ancak bir besyo mezunu ile sadece federasyondan belge almış lise mezunları arasında bilgi yönünden mutlaka farklar da bulunmaktadır. Besyo öğrencileri ve mezunları öğrencilik yıllarında insan anatomisi, spor fizyoloji ve antrenman bilgisi konularında dört yıl eğitim almaktadır. Ve unutmamak gerekir ki besyoda okuyan kişilerin çoğunluğu birçok farklı spor branşında spor yapmış ve spor yaşantısı olan kişilerdir. Bu nedenle sporun içinde olan bu kişiler spor salonlarında fitness antrenörü olarak aranılan kalifiye elemanlardır. Bir çok üniversitede (Besyo veya Spor Bilimleri Fakültesinde) fitness hakkında dersler bulunmaktadır.

Besyo öğrencileri fitness hakkında alacakları seçmeli dersler sonrasında 1. kademe yardımcı antrenör belgesi alabilmektedir. Uzmanlık dersi olarak seçen besyo beden eğitimi öğretmenliği, spor yöneticiliği ve rekreasyon bölümleri 2. Kademe Antrenör Belgesi alabilirler. Besyo Antrenörlük Eğitimi Bölümü mezunları ise uzmanlık alanı olarak fitness okumaları durumunda 3. Kademe Antrenör Belgesi almaktadır. Yukarıda saydığımız bölümlerden mezunlar seçmeli veya uzmanlık alanı için alacakları belgelerini GSB Spor Eğitim Daire Başkanlığından denklik işlemlerini tamamlayarak alabilirler.

En az lise mezunu olan kişiler ise Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu’nun açmış olduğu antrenör eğitimi kurslarında başarılı olmaları durumunda gerekli belgeleri alabilirler. Fitnes antrenörü belgesini verme yetkisi Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu’na ve Beden Eğitimi ve Spor eğitimi veren üniversitelerin akademik birimlerine aittir. Antrenör Eğitim Yönetmeliği esaslarına göre eğitim veren bu iki kurum harici verilen belgelerin bir geçerliliği yoktur. İnternette ve birçok reklamda bahsi geçen antrenörlük kurslarının geçerliliği yoktur.

Federasyonlarda Antrenör Eğitim Kurslarının Süresi Nedir?

Antrenör belgesi almak isteyen adaylar Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu’nun açmış olduğu kurslarda başarılı olmak zorundadır. İlgili Federasyonun antrenör eğitim yönetmeliği kriterlerine göre açtığı kurslarda adaylar gerekli şartları ve koşulları taşımak zorundadır. Gerekli şartlar ve belgeleri tamamlayan adaylar 1. kademe yardımcı antrenör kursunu 2 haftalık bir süre içinde tamamlayabilir. Teorik ve uygulamalı derslerden oluşan antrenörlük kursları aşağıda bulunan kademelerden oluşmaktadır:

  • Birinci Kademe Yardımcı Antrenör
  • İkinci Kademe Antrenör
  • Üçüncü Kademe Kıdemli Antrenör
  • Dördüncü Kademe Baş Antrenör

1. Kademe Yardımcı Antrenör Eğitim Kurslarında Adaylardan İstenen Şartlar Nelerdir?

Antrenör olmak isteyen adayların aşağıda bulunan şartları taşımaları gerekmektedir.

  • Birinci Kademe yardımcı Antrenör eğitim kursuna başvuracak adayların en az 18 yaşını doldurmuş olma şartı bulunmaktadır.
  • Lise mezunu veya üniversitelerin beden eğitimi ve spor eğitimi veren bölümlerinden mezun olmak,
  • İşini yapmasına engel teşkil edecek beden ve zihinsel bir engelinin olmaması
  • Adli sicil kaydının temiz olması gerekmektedir. Antrenör kademelerine göre adaylardan istenen şartlar ve gerekli koşulları Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu’ndan öğrenebilirsiniz.

1. Kademe Yardımcı Antrenör Eğitim Kurslarında Adaylardan İstenen Belgeler Nelerdir?

Antrenör eğitim kurslarında adaylardan aşağıda listelediğimiz belgeler ve dökümanlar istenmektedir:

  • 3 adet son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf
  • Lise veya Üniversite diplomasının noter onaylı veya aslı gibidir kaşesi olan fotokopisi
  • Nüfus Cüzdanı fotokopisi
  • E-devlet kapısından alabileceğiniz adli sicil kaydı
  • Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüklerinden alınabilecek herhangi bir spor branşında “cezası yoktur” belgesi,
  • Sağlık raporu (Aile Hekimliklerinden alınabilir),
  • Kurs ücretini yatırdığına dair dekont ya da belge.

Fitness Antrenörünün Maaşı Ne Kadar?

Antrenör belgesine sahip fitnes antrenörleri özel sektörde veya kamuya ait spor salonlarında çalışabilmektedir. Antrenörler meslekteki tecrübelerine göre bir gelir / maaş elde etmektedir. Kamuya ait spor salonlarında çalışan antrenörler devlet memuru maaşları oranında maaş alırken özel sektörde çalışan antrenörler daha yüksek gelirler elde edebilmektedir. 3000 (üç bin) TL den başlayan bir aylık maaş ile spor salonlarında çalışabilirsiniz.

Bir Fitnes antrenörü özel ders ve grup dersleri vererek ek gelir kazanabilmektedir. Kendisini geliştirmiş, alanında ki yenilikleri takip ederek mesleğinde uygulayan antrenörler diğer meslektaşlarına göre daha çok tercih edilen antrenörlerdir. Reklamını yapan ve müşterileri ile iletişimi iyi olan bir antrenör 10.000 TL’nin üzerinde aylık gelir elde etmektedir. Antrenör sektörde ki yenilikleri takip ederek kendini geliştirmesi gereken bir meslek grubudur. Bu nedenle sektörün ve müşterilerin istek ve arzularına önem verilmelidir. Günümüzde hızla yaygınlaşan personal trainer da fitnes antrenörlüğünden geçilen bir meslek grubudur. Kendini geliştiren antrenörler personal trainer olarak çalışabilirler.

 

Önerilen makaleler

8 Yorum

    1. Teşekkür ederiz Mustafa Bey… sporbilimlerihaber.com olarak alanımızla ilgili bilgileri paylaşmaya çalışıyoruz ve bunu anlaşılır okunabilir bir Türkçe ile gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz.

  1. Merhaba. Fitness ve bilek güreşi federasyonunun verdiği eğitimle 1.Kademe antrenör olunabildiğini yazınızdan anladım, emeğiniz için teşekkürler. Peki 2. / 3. / ve 4. Kademe eğitmenlik için ne yapmak gerekiyor? Cevabı mailime yazarsanız gerçekten minnettar olurum. Teşekkürler.

    1. merhaba Serkan bey, federasyon her sene belirlenmiş tarihlerde belirlenmiş illerde antrenörlük kursları açmaktadır. 1. kademe antrenörlük belgenizi almışsınız hayırlı olsun. Hangi branştan antrenörlük belgesi almış iseniz o belge ile en az 2. kademe bir antrenörün yanında ders vermeniz ve alanınızda kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim. Her federasyonda 1. kademeden 2. kademe yükselme süresi değişmektedir. Federasyonlar 1 veya 2 yıl en az ikinci kademe bir antrenörün yanında görev yaptığınızı belgelemenizi istemektedir bir üst antrenörlük kademesi olan 2. kademe antrenörlük kursuna kabul edilmeniz için. Bu süreci tamamladıktan sonra federasyonun açacağı 2. kademe antrenörlük kursuna başvurabilirsiniz. Eğitim ve sınav sürecinde başarılı olmanız durumunda 2. kademe antrenörlük belgesini alabilirsiniz.

  2. Merhaba 06-19 mayıs 2019 tarihleri arasında izmir ilinde 2. kademe vücut geliştirme ve fitness antrenör kursu açılacaktır. kurs ile ilgili detayları linkte ki haberden öğrenebilirsin. https://sporbilimlerihaber.com/vucut-gelistirme-ve-fitness-2-kademe-antrenor-kursu/ 2. kademe antrenör kursuna kabul edilmen için en az 2. kademe (üst) antrenör belgesine sahip bir antrenörün yanında çalışman ve bu çalıştığın süreyi belgelemen gerekmektedir.

  3. Ben liseyi terk ettim diploma olmadan antrenör selfika belgemizi allamazmıyız

    1. Merhaba Mehmet bey 12 yillik zorunlu egitime tabi iseniz hali ile diplomaniz olmadigi icin antrenorluk kurslarina basvuru yapamazsiniz

Bir cevap yazın