Besyo ve Spor Bilimleri Fakültelerinin Öğretmenlik Bölümlerinden mezun olmayan kişilerin öğretmenlik yapmasına olanak sağlayan formasyon, kendini öğretmenlik alanında geliştirmek isteyenlerin öğretmen olmak amacıyla aldıkları bir belgedir. Formasyon derslerini alarak formasyon belgesinin sahibi olmak isteyen adaylar, formasyon konusunda bilinmeyenleri merak ediyorlar. Bu yazımızda sizlere formasyon nedir, nasıl alınır, formasyon dersleri nelerdir, başvuru şartları nelerdir gibi formasyon almak isteyen adayların merak ettikleri soruları başlıklar altında veriyoruz. sporbilimlerihaber.com olarak hazırladığımız bu yazımızda formasyon hakkında bilmek istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Yazımız aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır:
- Formasyon Nedir?
- Nasıl Alınır?
- Formasyon Dersleri Nelerdir?
- Formasyonu Nereden Alabilirim?
- Formasyon Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
- Kimler Formasyon Almak İçin Başvuru Yapabilir?
- Formasyon Eğitiminin Süresi Nedir?
- Formasyon Ücreti Ne Kadar?
Formasyon Nedir?
Formasyon Nedir ? Fransızca bir kelime olan “formation”dan dilimize geçen formasyon, yetiştirme, biçimlendirme anlamlarına gelmektedir. Besyo yada Spor Bilimleri Fakültelerinin öğretmenlik bölümlerinden mezun olmayan kişilerin öğretmen olmasına olanak sağlayan bir programdır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olmak isteyen Besyo ve Spor Bilimleri Fakültelerinin öğretmenlik dışında ki bölümlerden mezun olanlar Pedagojik Formasyon eğitimi alarak öğretmen olma şansları vardır.
Formasyon Nasıl Alınır?
Formasyon almak isteyen Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon bölümü mezunları ve/veya öğrencileri başvuru sırasında bazı belgeleri tamamlamaları gerekmektedir. Üniversiteler bazı durumlarda farklı belgelerde istemektedir. Ancak genel olarak formasyon programları için istenen belgeler şunlardır:
- Başvuru formu,
- Öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi,
- İki adet vesikalık fotoğraf,
- Onaylı lisans not durum belgesi,
- Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi,
- Pedagojik formasyon program ücretinin ödendiğine dair dekont
Formasyon Dersleri Nelerdir?
Formasyon programlarına başvurarak bu eğitimi almak isteyen kişiler aşağıda ki dersleri alarak formasyon belgesine sahip olacaklardır:
- Eğitim Bilimine Giriş,
- Öğretim İlke ve Yöntemleri,
- Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme,
- Sınıf Yönetimi,
- Eğitim Psikolojisi,
- Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarıı
- Eğitimde Teknoloji Kullanımı,
- Öğrenme, Öğretim Kuram ve Yaklaşımları
- Özel Öğretim Yöntemleri,
- Öğretmenlik Uygulaması,
- Eğitimde Program Geliştirme,
- Gelişim Psikolojisi
- Rehberlik,
- Öğretmenlik Meslek Etiği,
- Eğitim Tarihi,
- Eğitim Sosyolojisi,
- Eğitim Felsefesi,
- Bilgisayar Destekli Öğretim,
- Özel Eğitim,
- Karakter ve Değerler Eğitimi,
- Türk Eğitim Sistemi
- Okul Yönetimi,
- Eğitimde Eylem Araştırması,
- Türk Eğitim Tarihi,
- Bireyselleştirilmiş Öğretim,
- Yaşam Boyu Öğrenme,
Formasyonu Nereden Alabilirim?
Pedagojik formasyon programları, Yüksek Öğretim Kurumlarından eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olup da yeterli öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır. Üniversitenizin pedagojik formasyon eğitimi vermemesi durumunda veya başka üniversitelerden pedagojik formasyon eğitimi alabilirsiniz.
Formasyon Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 olması lazım. Bu eğitim için ayrıca YÖK tarafından belirlenmiş üniversitelerden birinde okumanız gerekiyor.
Kimler Formasyon Almak İçin Başvuru Yapabilir?
Formasyon eğitimi alabilmek için öncelikle MEB tarafından belirlenen pedagojik formasyon eğitimi alabilen bölümlerden birini okumanız veya okuyor olmanız lazım. Öğrenim hayatı devam edenler için bölümde en az 2 yarıyıl bitirmiş olma şartı aranmaktadır. Formasyon eğitimi alabilen bir bölümde okuyup okumadığınızı MEB’den bakabilirsiniz. Genel not ortalamanız, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşullarda aranılan şartlar içindedir. Eğer lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 olması lazım. Bu eğitim için ayrıca YÖK tarafından belirlenmiş üniversitelerden birinde okumanız gerekiyor. Her sene YÖK tarafından belirlenen bu üniversitelere listeler gönderiliyor. Bu listelerde hangi bölümden kaç kişi bu alınacağı yazıyor.
Formasyon Eğitiminin Süresi Nedir?
Pedagojik Formasyon Sertifika Programları başvuru yapan kişilerin eğitim durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Lisans mezunları için iki yarıyıl, birinci sınıf öğrencileri için altı yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri için ise bu süre iki yarıyıldır.
Formasyon Ücreti Ne Kadar?
Pedagojik Formasyon Sertifika Programları ücretli bir eğitimdir. Eğitimin sonunda başarılı olan kişilere öğretmen olma yolunu açan bir sertifikadır. Pedagojik Formasyon Sertifika Programları için ödenen ücret 2017-2018 eğitim öğretim yılında 2050 TL idi. Bu ücret iki taksit şeklinde (yani 1. dönem 1025 TL, 2. dönem 1025 TL) dönem başları belirlenen banka hesap numaralarına yatırılarak dekontu üniversiteye verilmesi ile gerçekleşmektedir.
[…] Formasyon Nedir? | Nasıl Alınır? […]
[…] oluşan bir sertifika programıdır. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında halen devam eden pedagojik formasyon sertifika eğitim programları 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonu ile […]
[…] Üniversitesi 2019 yılı Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı hangi alanlarda kaç kontenjan açılacağı ön kayıt işlemleri […]
[…] hakkı kazanan öğrencilerin bahar döneminde 18 Şubat 2019 tarihinde başlayacaktır. Pedagojik formasyon dersleri bahar ve güz dönemleri olmak üzere iki dönem devam edecektir. Bahar dönemi 14 (on […]
[…] Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2019 Formasyon programı ön başvurular sonunda, adaylar genel ağırlıklı not ortalamasına (100’lük […]
[…] Programı: Pedagojik Formasyon Eğitim Sertifika […]
[…] üniversitelerden biri de Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi. 22 Nisan tarihinde başlayan formasyon başvurularında son tarih 16 Haziran 2019. Başvurular online olarak kabul […]