Futbol Hakemi Nasıl Olabilirim? | Futbol Hakemleri Ne Kadar Para Kazanıyor?

hakem

Futbol Hakemi Nasıl Olabilirim? Futbol Hakemi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? Futbol Hakemleri Ne Kadar Para Kazanıyor?

Merhaba arkadaşlar bugünkü yazımızda futbol hakemliği ile ilgili bilmek istediğiniz her türlü konuyu bulabilirsiniz. Besyo ve Spor Bilimleri Fakültelerinde okuyan öğrenci arkadaşlarımızı ve mezunlarımızı sporun her alanında görmek amacıyla yazdığımız yazılarımız arkadaşlarımızın spordan para kazanabileceklerini görmeleri amacıyla yazılmaktadır. Futbol hakemliği de para kazanabileceğimiz hatta kariyer planlarımız içinde olabilecek alanlardan birisi. Futbol hakem i olmak isteyen arkadaşlarımız için yazdığımız yazımızda şu konu başlıklarını bulabilirsiniz:

  • Futbol Hakemi Nasıl Olabilirim?
  • Futbol Hakemliği Hangi Kademelerden Oluşmaktadır?
  • Hakemlikte Nasıl Yükselebilirim?
  • Futbol Hakemi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
  • Futbol Hakemleri Ne Kadar Para Kazanıyor?

Futbol Hakemi Nasıl Olabilirim?

Her ilde bulunan Merkez Hakem Kurulu, en az 25 adayın başvurusu ile Hakem Yetiştirme Kursu açılmasına karar verebilmektedir. Merkez Hakem kurulunun açmış olduğu kursta başarılı olan bireyler Aday Hakem  (HİF Hakemi) olarak il/ilçe maçlarında görevlendirilmektedir. Futbol hakemi olmak isteyenler için başvuru koşulları ve kurs detayları aşağıdaki gibidir:

  • www.tff.org adresinden “Herkes İçin Futbol” yani HIF hakemliği başvurusu yapmalısınız
  • Bulunduğunuz ilde hakemlik kursu açıldığında TFF tarafından size online eğitim için kullanıcı adı ve şifresi verilecektir.
  • Online eğitimde Futbol Oyun Kuralları öğretilir, bu eğitimden sonra online sınava tabi tutulursunuz. 100 üzerinden 60 ve üstü alırsanız bir veya iki hafta sonra ilinizdeki sınıf eğitimine davet edileceksiniz.
  • Burada Futbol Oyun Kuralları derinlemesine öğretilir ve ardından bir sınava daha tabi tutulursunuz.
  • 100 üzerinden 60 ve üstü alırsanız, ertesi günkü saha eğitimine davet edilirsiniz. Burada bayrak ve düdük çalışmaları yapılır. Eğitimleri tamamladıktan sonra artık ilinize bağlı Türkiye Futbol Federasyonu HIF (aday hakem) hakemisiniz.
  • (HIF hakemleri TFF’ye kayıtlıdır ancak henüz lisans numaraları yoktur, bir üst kademeye yükseldiklerinde lisans numarası alırlar.)

Futbol Hakemliği Hangi Kademelerden Oluşmaktadır?

HIF Hakemi : Eski adıyla aday hakemler bağlı bulunduğu il ve ilçede amatör maçlarda, özel turnuvalara tarafından yapılan maçlarında görev alırlar. Aday hakemlik statüsünde oldukları için maçlarda yardımcı hakem olarak sahaya çıkarlar. Hif Hakemlerinin İl Hakemi olabilmeleri için en az bir (1) en çok iki (2) aday hakem statüsünde görev yapmaları gerekmektedir.

İl Hakemi : Hif Hakemleri adaylıkları kalktıktan sonra il hakemi olarak maçlarda görev yapmaya başlarlar. İl Hakemlerinin Hif hakemlerinden farklı olarak birer lisans numaraları bulunmaktadır. İl Hakemleri orta hakem olarak maçlarda Hif hakemlerine göre daha fazla görev alırlar. İl hakemleri de bulunduğu il ve ilçelerde amatör maçlarda ve özel turnuvalarda görev alırlar. İl hakemlerinin bölgesel hakemliğe yükselebilmesi için 27 yaş sınırı bulunmaktadır. Yükselemeyen İl hakemleri il hakemi olarak kariyerlerini devam ettirebilirler.

Bölgesel Hakem : Profesyonel liglerdeki gerçekleştirilen maçlarda görev yapmaya başlayan hakemlerdir. Bölgesel amatör ligler ve 3. lig maçlarında görev yapmaktadırlar. Profesyonel hakemlikte yardımcı hakem ve orta hakem olarak branşlaşma bu kademede başlar.

Ulusal Hakem : Bölgesel hakemlikten sonra gelen hakemlik  kademesidir. 2. ligte gerçekleştirilen maçlarda görev alırlar.

Üst Klasman Hakemi : Bank Asya 1.Lig ve Süper Lig’de görev alan hakem kademesidir.

Fifa Hakemi : Üst Klasman Hakemi olanlardan FIFA’nın uluslararası maçlarda görev verebileceği hakemlerdir.Süper Lig’de görev alırlar ve FIFA kokartı takarlar.

Hakemlikte Nasıl Yükselebilirim?

Hakem olarak görev yaptığınız maçlarda görevlendirilen maç gözlemcisi sizin maç içinde ki performansınıza göre belli kriterler nezdinde 10 üzerinden puan verir ve bu puanlar performansınızı belirler. Her iki yılda bir yapılan kademe ilerleme tekliflerinde TFF’nin bu teklifleri kabul etmesi durumunda her şehir için belirlenmiş hakem sayılarınca hakemlikte yükselirsiniz.

Futbol Hakemi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

  • Atletik yapıya sahip olmak ( Erkekler için; 1.75 m. ‘den, Bayanlar için ise, 1.65 m.’den kısa olmamak ).
  • En az lise ve dengi okul mezunu olmak ( Kurs tarihinde Lisede öğrenim görmekte olan öğrencilerde bu şart aranmaz ) ve bunu belgelemek,
  • En az 16, en çok 30 yaşında olmak ( En az bir sezon Türkiye Profesyonel Liglerinde oynamış olanlarla, 2 sezon Amatör Liglerde oynamış olanlar için, durumlarını belgelemek koşulu ile en fazla 28 yaşında olmak. Belgelemede, Türkiye Futbol Federasyonu kayıtları esas alınır),
  • Sabıka kaydı bulunmamak
  • Spor yapmaya engel Sağlık problemi bulunmamak
  • 2.400 metreyi 12 Dakikada tamamlayabilmek

Aday Hakem Kurslarında veya Sertifika Eğitimlerinde Başarılı Olan Hakemlerin Koşu testlerini Geçmeleri durumunda, Maçlarda Görev Alabilmeleri İçin Aşağıda Belirtilen Belgeleri tamamlamaları Gerekmektedir:

  1. Tam teşekküllü bir sağlık kurumundan son 6 ay içinde alacağı hakem olmasına sakınca yoktur ibaresnin olduğu bir SAĞLIK RAPORU almak (Baş Hekim onaylı; Göz, Kulak-Burun-Boğaz, Nöroloji, Dahiliye, Hariciye Muayenelerinde “SAĞLAM” veya “LENSLE HAKEMLİK YAPABİLİR” ibaresi bulunmalı)
  2. Adli Sicil Kaydı
  3. En az 16 yaşında olmak (Aday Hakem Kursuna katılanlar için), 18 Yaşından küçükler için kaza-i rüşt veya anne/baba muvakkatini almış olmak,
  4. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  5. Sertifika Programından gelenler için Aday Hakemlik Sertifikası
  6. 2 adet Fotoğraf

Not : Hakemlik onayı alanlar il hakem kuruluna ayrıca İkametgah İlmuhaberi de teslim etmeleri gerekmektedir.

Futbol Hakemleri Ne Kadar Para Kazanıyor?

İl ve ilçelerde gerçekleştirilen amatör düzeyde yapılan maçlarda maçın kademesine göre değişmekle birlikte,  orta hakem ortalama olarak 50 TL, yan hakemler 30 TL ücret almaktadır. Profesyonel liglerde görev yapan hakemlerin aldıkları ücretleri şu şekilde belirtebiliriz.Profesyonel maçlarda yan hakemin aldığı ücret orta hakemin aldığının 2/3 ‘ü kadardır. 3.Lig’de orta hakemler 427 TL, 2.Lig’de 986 TL, Bank Asya 1. Lig’de 1151 TL ve Süper Lig’de 2466 TL almaktadır (hakemlerin maç başı ücret olarak aldıkları ücretler hakemlerin kademelerine ve çıktıkları maçlara göre değişmektedir). Futbol hakemlerinin aldıkları maç başı ücretleri ve tazminatları aşağıda ki gibi belirtebiliriz:

2017-2018 sezonunda Futbol hakemlerinin Maç Başı Aldıkları Ücretler ve Tazminatlar Şu Şekildedir:
hakem ücretleri
hakem ücretleri
hakem ücretleri
hakem ücretleri

 

Önerilen makaleler

4 Yorum

  1. […] 2019 tarihleri arasında Antalya ‘da açılacak olan aday hakem kursuna başvuru yapabilir. Futbol Hakemi Nasıl Olabilirim? sorusunun cevabı […]

  2. […] Nisan 2019 tarihleri arasında Edirne ilinde Futbol Aday Hakem Kursu ‘na başvuru yapabilir. Futbol Hakemi Nasıl Olabilirim? sorusunun detaylı cevabı […]

Bir cevap yazın