Merhaba arkadaşlar bu yazımızda besyo ve spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin kendi burslarını kazanma yollarından bahsedeceğiz. Üniversite lise gibi bir ortam değil. Herkes kendi harçlığını çıkarmak için bir çok işte çalışıyor. Hem sporun içinde kalarak hemde harçlığınızı çıkarmanın bir yolu var aslında bu da “hakemlik” yapmaktır. Bir çok spor branşından hakemlik yaparak gelirinizi artırabilirsiniz. Aynı zamanda bir çok spor branşı hakkında bilginizi artırma şansına sahip olabilirsiniz. Biz bu yazımızla üniversiteden mezun olduktan sonra da ek kazanç sağlayabileceğiniz bir konu hakkında bilgi vermek istiyoruz. Nasıl Hakem olunur, hakem ücretleri, Hengi branşlarda daha çok kazanç elde edebilirsiniz gibi konularda geniş bilgi bu yazımızda…
*Hakem Kimdir | Kimler Hakem Olabilir?
*Hakem Olma Şartları Nelerdir?
*Branşlara Göre Hakem Müsabaka Ücretleri Ne Kadar?
*Hakem Kurslarını Nereden Öğrenebilirim?
*Hangi Üniversitelerde Branş Hakemlik Dersi Var?
Hakem Kimdir | Kimler Hakem Olabilir ?
Herhangi bir spor branşında müsabaka ve yarışmaları ilgili spor branşının kuralları çerçevesinde yöneten, uygulayan kişiye “Hakem” denir. İstenilen spor branşının hakem olma şartlarını taşıyan herkes hakem olabilir. Hakem olmak istediğiniz spor federasyonunun açmış olduğu kursa ve seminerlere katılarak başarılı olmanız durumunda sırasıyla aday hakem, il/bölge hakemi, ulusal/milli hakem, uluslararası hakem olabilirsiniz. Federasyonlar hakem kurslarını merkez hakem komisyonlarınca yürütürler. Ve Federasyonlar hakem sınıflamalarını kendilerine ve bağlı oldukları konfederasyon kurallarınca yönetirler. Aday hakem olmak için aşağıdaki şartları taşımak gerekmektedir.
Hakem Olma Şartları Nelerdir?
a) T. C. vatandaşı olmak,
b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
c) 18 – 30 yaş arasında olmak (branşlara göre üst yaş farklılık gösterebilmektedir),
d) Sağlık durumunun hakemlik yapmaya elverişli olduğunu doktor Raporu ile belgelemiş olmak,
e) Yüz kızartıcı bir suçtan dolayı hüküm giymemiş bulunmak,
f) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü veya Federasyon tarafından altı ay veya daha fazla ceza almamış olmak.
Branşlara Göre Hakem Ücretleri Ne Kadar?
Hakem müsabaka ücretleri branştan branşa farklılık göstermektedir. Genel olarak bir müsabaka için 35 TL den başlayan müsabaka ücret tarifeleri o hakemlikteki sertifika seviyenizin artması ile yükselmektedir. Takım sporlarında maç başı ücret alabilecek iken diğer müsabaka ve yarışmalarda seans olarak kabul edilen (3-5 saatlik müsabaka ve yarışma süresini ifade eden bir kelime seans) zaman dilimleri için ücret alabilirsiniz. Basketbol, voleybol, hentbol, futbol gibi takım sporlarında sahaya çıkan hakem sayısının yüksek olmasından dolayı size gün içinde 2. bir maç görevinin verilme ihtimali yükselir.
Okul Sporları Müsabakalarından Hakem Ücretleri İle Elde Edeceğiniz Gelir Yüksektir
Bir aday hakemin ortalama 35 TL’den başlayan maç ücretlerini düşünürsek maçların yoğun olduğu özellikle okul sporları müsabaka tarihlerinde hatırı sayılır bir gelir elde edebilirsiniz. Özellikle futbol hakemliğinde yaş grupları liglerinin fazla olması nedeniyle sene boyu müsabakaya çıkma şansınız yükselir. Son günlerde Türkiye Futbol Federasyonu profesyonel hakemliğe yönelme kararı aldı. Ve isimlerini çok duyduğumuz bir çok ünlü hakeme 15.000 (onbeşbin) TL maaş ve maç başı ücretler teklif edildi. Bu hakemlerimizin bir çoğunun mimar, diş hekimi, devlet memuru ve diğer sektörlerde çalışan insanlar olduğunu düşünürsek büyük bir ek gelir elde ettiklerini söyleyebiliriz. Diğer takım branşlarından basketbol hakemleri klasman hakemliğine yükseldiğinde bulunduğu klasmana göre 350-2000 TL maç başı ücret alabilmektedir. Günümüzde bir çok meslek sahibi insan voleybol, basketbol, hentbol ve özellikle futbol gibi takım sporlarında gayet yüksek ücretler kazanarak ek gelir elde etmektedir. Hakemlikte galiba en büyük sır sabır. Adaylık ile başlanılan hakemlik serüveniniz zaman içinde hakemlik seviyenizin / lisansınızın yükselmesi ile güzel bir gelir kapısı durumuna gelebilir.
Seans Ücreti Alabileceğiniz Müsabakalarda Hakem Ücretleri İle Ortalama Bir Gelir Elde Edilir
Diğer spor müsabaka ve yarışmalarında ise “seans” olarak olarak ifade edilen bir zaman dilimini açıklayan bir kelime kullanılır. Haftaiçi günlerde günlük 2 seans ücret (yani 70 TL) alınırken, haftasonları 3 seans ücret (yani 105 TL) alınabilmektedir. Federasyon müsabakalarında alacağınız ücret artacaktır. Tenis ve Golf özel müsabakaları olan branşlar olduğu için elde edebileceğiniz gelir yüksek olabilmektedir.
Hakemlik yapmaya karar veren arkadaşlarımıza tavsiyemiz, hakemlik yapmak istediğiniz ilin spor potansiyelini iyice araştırın. Hangi spor branşlarında sene boyu müsabaka ve yarışma sayısı yüksek ise o branşlarda hakemlik almak için başvursunlar. Birden fazla spor branşında hakem olursanız iyi bir gelir elde edebilirsiniz.
Hakem Kurslarını Nereden Öğrenebilirim?
İlgilendiğiniz spor branşının aday hakem kurslarını ve hakemlikte yükselmek için gereken seminer ve kurs duyurularını sitemizin “Hakemler için Seminer ve Kurslar” kategorisinde bulabilirsiniz
Hangi Üniversitelerde Branş Hakemlik Dersi Var?
Türkiye Voleybol Federasyonu, voleybol hakemliğinin üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulması için girişimde bulundu. Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) uygulamaya koyduğu “voleybol hakemliği dersi” projesi kapsamında Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesinin tüm bölümlerinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde seçmeli ders olarak okutulmaya başladı. Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu ile Selçuk Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinin spor bilimleri fakültelerinde ise ikinci yarı yıl programında yer alacak. TVF Merkez Hakem ve Gözlemci Kurulu tarafından görevlendirilen kişiler tarafından verilen voleybol hakemliği dersi, haftada iki saat üzerinden 14-16 hafta okutulacak. Eğitim yılı sonundaki sınavdan geçerli not alan öğrenciler, bulundukları illerde aday hakem olarak görev yapabilecek.
merhaba admin bir bayan olarak futbol hakemliği yapabilirmiyim
Merhaba Selen Hanım bir bayan olarak futbol hakemliği yapabilirsiniz. Günümüzde çok başarılı futbol bayan futbol hakemleri var, bunlardan biri de siz olabilirsiniz
Tesekkür ederim admin.
merhaba yaşım 31. yaklasık 2004 den beri lısanslı futbolcuyum hakemlık yapabilir miyim?
Merhaba Kaan bey, TFF hakemlik başvurularına baktığınız yaş sınırı olarak 26 ‘yı göstermektedir. Birçok farklı spor branşının yaş sınırları aşağı yukarı benzerlik göstermektedir. Bu nedenle yaşınızın mximum yaş sınırını aştığını söyleyebiliriz. Ama siz yinede en yakın kurs açılacak olan il müdürlüğüne danışmanızı tavsiye ederiz.
[…] süresi hakemler tarafından durdurulur. Serbest atış ve faul atışlarında süre durdurulur. Hakemler tarafından oyunun durdurulduğu anlarda skorbord üzerinde ki oyun süresi de […]
[…] Hakemlik yapabilir, […]
[…] yaş kategorisinde yapılan bu müsabakalarda hakemlik yaparak az da olsa para kazanabilirsiniz. Hakem nasıl olunur? sorusunu soruyorsanız linkte yer alan yazımızdan tüm detayları […]