Kundalini Yoga ve Meditasyon Tekniği
Hindistan’dan Amerika’ya 1969 yılında getirilen Kundalini Yoga 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yoga, günümüzde hızla yaygınlaşan ve tanınmaya başlayan bedensel ve ruhsal bir yolculuk olarak tanımlanan meditasyon tekniğidir. Aynı zamanda birleşme anlamına gelen Yoga, doğru nefes egzersizleri ile beden ve ruh sağlığını korurken kalp rahatsızlıklarını da önler. Stresten uzaklaşarak konsantrasyonu sağlar. Yoganın bilinen farklı türleri bulunmaktadır.
Bir meditasyon tekniği olan Kundalini Yoga, belli bir teknik ile yapılan kriya olarak isimlendirilen derslerden oluşmaktadır. Enerji kaynaklarımız olarak ifade edilen insan vücudunda bulunan meridyenler üzerinde var olan blokaj ve tıkanıkları açar ve organlarımızın daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kundalini Yoga ve Meditasyon teknikleri ile organlarımızın ve kaslarımızın daha etkin çalışması sağlanırken bir dönüşüm gerçekleşir ve bu şekilde farkındalık oluşur.
Potansiyel gücümüzün ortaya çıkmasını sağlayan Kundalini Yoga ile sınırlarımızı fark ederiz. Enerjimiz ile saf bilincimizin birleşmesi anlamına gelen Kundalini Shakti enerjisi, omurga kanalından ilerleyerek tepe chakraya kadar ulaşır. Sınırlarımızı değiştirerek, sınırlı düşünme ve bilinçaltının kalıplarını dönüştürmesini sağlarken, yeni bilinç seviyesine ulaşmamızı sağlar. yaşamımızda ki mucizelerin farkına varmamızı sağlayan deneyimler sunar.
Kundalini Yoga ve Meditasyon tekniği her yaş kategorisinden insanların uygulayabileceği;
- Asanalar ( Nefes egzersizleri ile uygulanan hareketlerin belli zaman aralıkları ile tekrarlanmasından oluşan hareketlerdir)
- Vücut Kilitleri (shakti enerjisinin vücudumuzda ki hareketini kontrol etmeyi ve yönlendirmeyi sağlar)
- Meditasyon ( Meditasyon, sesli veya sessiz olarak uygulanan mantra, gong ve el mudraları ile yapılan bir tekniktir)
- Pranayam ( Nefes egzersizlerinden özellikle ateş nefesi ve diğer nefes egzersizleri ile gerçekleştirilen tekniklerdir)
Kundalini Yoga ve Meditasyon Tekniğinin Faydaları
- Hastalılara karşı direncimizi artıran kundalini yoga ve meditasyon teknikleri ile bağışıklık sistemimiz, sindirim sistemimiz, üreme, sinir, kardiyovasküler sistemimiz , kas sistemleri, solunum yolu, omurga ve lenf bezlerinin düzenli çalışması sağlanır.
- Vücudumuzda bulunan meridyenler ve organlar üzerinde bloke olmuş enerjinin serbest kalması sağlanır.
Şuana kadar herhangi bir değişikliğe uğramamış olan Kundalini Yoga ve Meditasyon tekniği bir yoga ekolü olarak kabul edilir. Nefes egzersizleri ile başlayan meditasyon tekniği ile bedenimiz canlanırken biyolojik ve fiziksel bir yenilik yaşarız. Meditasyon tekniğinde mutlak olan gerçeklik, ruhun neşesi, sağlığı, huzuru ve mutluluğu vurgulanır.
Bedensel ve ruhsal sağlık için önemli bir egzersiz tekniği olan yoga, kalp hastalıklarına karşı korunmamızı sağlar iken aynı zamanda stresten uzaklaşmamızı sağlar. Konsantrasyonumuzu kuvvetlendirir, unutkanlığı önler ve kas esnekliğinin artırılmasını sağlayarak omurgada oluşabilecek eğriliklerin önüne geçer. Hindistan’da ortaya çıkan yoganın bilenen bir çok çeşidi bulunmaktadır. Yoganın bilinirliğini artırmak amacıyla yazdığımız yazımızda bilinen çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Yoga Çeşitleri
-
Hatha yoga
Kolaylıkla yapabilecek hafif egzersizlerden oluşan Hatha Yoga, özellikle yeni başlayanların tercih ettiği yoga çeşididir.
-
Ashtanga yoga
Hatha yogaya oranla egzersizlerin ve hareketlerin yoğunlaştığı ve ağırlaştığı Ashtanga Yoga, özellikle kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir yoga çeşididir. Yapılan hareketlerin zorluğu kalori kaybını sağlarken kilo vermeye yardımcı olur.
-
Bikram yoga
Kilo vermeye olan katkısından dolayı tercih edilen Bikram Yoga, Kırk (40) derece sıcaklığa sahip özel bir odada uygulanmaktadır. Yaklaşık 90 dakika süren Bikram Yoga ile kan dolaşımı artar ve kasların gevşemesi ile hareket yeteneği artar. Kan dolaşımının hızlanması ile aynı zamanda vücuttan toksinlerin atılması kolaylaşır.
-
Kundalini yoga
Ruhun dinlendirilmesinin amaçlandığı Kundalini Yoga, bir eğitmen eşliğinde uygulanan nefes egzersizleri ile yapılan bir meditasyon tekniğidir. Dinlendirici bir özelliğe sahip olan Kundalini Yogada, konsantrasyonun artırılması amaçlanmaktadır.
-
Vinyasa yoga
Aktif bir egzersiz çeşidi olan Vinyasa Yoga, nefes ile hareketlerin uyumlu bir şekilde hareket ettiği bir meditasyondur.
-
İyengar yoga
Kas elastikiyetinin en çok artırıldığı yoga çeşidi olan İvengar Yoga, malzemeler yardımı ile gerçekleşmektedir. Sandalye, yastık, kayış, blok ve benzeri malzemeler yardımı ile egzersizler yapılmaktadır. Hareketler arası geçişlerin yavaş olduğu İvengar Yoga pozlarında süreler uzundur.
-
Sivenanda yoga
Sağlıklı bir beslenmenin öneminin vurgulandığı Sivenanda Yoga, meditasyon teknikleri kullanılarak olumlu düşünme ile birlikte doğru nefes egzersizlerinin de kullanıldığı 12 yoga duruşundan oluşmaktadır.
-
İntegral yoga
Sağlıklı ve güçlü bir bedenin hedeflendiği İntegral Yoga ile zihnin ve duyguların kuvvetlenmesi amaçlanmaktadır.
-
Japa yoga
Bedensel ve zihinsel sakinliğe ulaşmak amacıyla yüksek sesle söylenen kelimelerin tekrarlanması ile yapılan Japa Yoga; konsantrasyonu artırır.