Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur ? | Şartları Nelerdir ?

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur

Merhaba Arkadaşlar, sporbilimlerihaber.com olarak hazırladığımız yazımızda ” Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur ” sorusunun cevaplarını bulacaksınız. Başlıklar altında hazırladığımız yazımızda hangi şartları taşıyan kişilerin yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi olabileceğinin detaylarını öğrenebilirsiniz.

Öğretim Görevlisi, yükseköğretim kurumlarında devamlı veya geçici kadro ile görev yapan, doktora eğitimini yapmış olma zorunluluğu olmayan, uzmanlık gerektiren konularda eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüten öğretim elemanıdır.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur ?

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur ? Yükseköğretim kurumlarında devamlı veya geçici kadro ile görev yapan, doktora eğitimini yapmış olma zorunluluğu olmayan, uzmanlık gerektiren konularda eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüten akademik personel öğretim görevlisidir. Öğretim görevlisi olmak için aşağıdaki şartları taşımanız gerekmektedir:

  • Lisans düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumlarına başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olma şartı bulunmalıdır.
  • Ön lisans düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi olmak isteyen adaylar için en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübe şartı bulunmalıdır.
  • Uygulamalı birimlerde görev yapacak olan öğretim görevlisi adayları en az tezli yüksek lisans veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek şartıyla en az 2 yıl mesleki tecrübeye sahip olmalıdır.

Öğretim Görevlisi İlan Metni

Üniversite rektörlüğü tarafından belirlenen öğretim görevlisi ilanları, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına internet sayfasında yayınlanması için gönderilir. Yönetmelik kapsamında ilan metninde şu bilgiler yer alır:

  • Öğretim görevlisi başvuruları için belirlenen şartlar,
  • Son başvuru tarihi,
  • Ön değerlendirme sonuçlarının ilan tarihi,
  • Yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlardaki öğretim görevlisi kadrolarında senato kararıyla sözlü sınav sonucu 60 ve üzeri puan alanlar için yazılı sınav yapılacaksa tarihi ve sonuçlarının açıklanacağı günler ile internet adreslerini içeren sınav takvimi

Son başvuru tarihi ilan tarihinden itibaren 15 günden az olarak belirlenemez. Adayların başvuruları, şahsen veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese yada ilanda belirtildiği taktirde internet erişimi üzerinden yapılır. Postada ki gecikmeler nedeniyle ilanda belirtilen süre içinde yapılamayan başvurular dikkate alınamaz.

Öğretim Görevlisi Başvurularında Değerlendirme Kriterleri

  •  Öğretim görevlisi ilanlarına başvuru yapan adaylardan belirtilen şartları taşıyan ve puan üstünlüğüne göre belirlenmiş öğretim görevlisi ilan kontenjanının 10 katına kadar kişinin müracaatı kabul edilir
  • Öğretim görevlisi başvurularında (meslek yüksek okullarında görev yapacaklarda dahil ) ALES puanının %40‘ı, yabancı dil puanının %60‘ı ve lisans not ortalaması ön değerlendirme aşamasında esas olarak kabul edilir.
  • Değerlendirmede; Yönetmeliğin 6. maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında ki öğretim görevlisi atamalarında ALES puanının %30’u, lisans notunun %10’u yabancı dil puanının %30’u ve giriş sınavı notunun %30’u hesaplanarak ilan edilen kadro kadar adayı başarı sırasına göre belirlenir.
  • Sınavlarda 65 puanın altında kalan adaylar başarısız olarak değerlendirilir.
  • Doktora eğitimini tamamlamış olanların meslek yüksekokulların yükseköğretim kurulu tarafından belirlenmiş uzmanlık alanı gerektiren alanlarda atanacak öğretim görevlilerinin ve yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi kadrosu dışındaki kadrolara atanacaklarda veya çalışanlarda merkezi sınav şartı aranmaz.
  • Değerlendirmeler sonrası başarı sıralamasında yer alan başvuru kontenjanı sayısı kadar adayın öğretim görevlisi olarak göreve başlayabilmeleri için kararname çıkarılır.

Öğretim görevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda merkezi sınav ve giriş sınavına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmeliğe ulaşmak için linke tıklanız.

Öğretim görevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda merkezi sınav ve giriş sınavına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikteki değişiklikleri gösteren yönetmelik için linke tıklayınız.

Giriş Sınavı Jürisi Kimlerden Oluşur?

Yükseköğretim kurumlarında giriş sınavı jürisi; fakültelerde dekanın, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında müdürün önereceği, biri ilgili anabilim dalı başkanı, anabilim dalı başkanı yoksa bölüm başkanı olmak üzere en az sekiz öğretim üyesi arasından ilgili yönetim kurulunca seçilecek üç asıl bir yedek üyeden oluşur. Asıl üyelerden birinin ilgili anabilim dalı başkanı, anabilim dalı başkanı yoksa bölüm başkanı ve seçilecek üyelerin, atama yapılacak öğretim elemanı kadro unvanının gerektirdiği görev alanı ile ilgili olması gerekmektedir.

Öğretim Görevlisi İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

  • ALES sınavından en az 70 puan, yabancı dil sınavından en az 50 puan almak
  • Lisans mezuniyet not ortalaması 100’lük not sisteminde dönüştürülmüş olmalı
  • Ataması yapılacak öğretim görevlisi giriş sınavından başarılı olmak
  • Ataması yapılacak alanda  uzmanlığını belgelemek (Alanda en az 2 yıl çalışma şartı bulunmaktadır)

Önerilen makaleler

7 Yorum

    1. Öğretim görevlisi nasıl olunur yazımızdan detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.

      1. MYO’lara atamalar genel hatlarıyla net bir şekilde anlaşılıyor. Fakat özel şartlar problem. Şimdi bir aday sevdiği bir işi yapacak; lisans mezunu, yüksek lisans mezunu, 2 yıl da tecrübesi var ama lisansı bitirdiği bölüm,MYO’da çalışmayı istediği bölümle tutmuyor. Bu tezatlîğa ne demeli. Örnek verecek olursak; Bir kimse iibf çeko mezunu ve işletme yl’si de var ama MYO’da muhasebe ve vergi uygulamari kadrosuna ozel sarttan dolayi atanamiyor. Cunku ozel sartta lisans mezuniyeti olarak Isletme,iktisat,maliye yazmakta. Herkese saygilar.

  1. […] Eğitimciler olarak eğitimi ileriye götürmek istiyorsak: Okula gelmek için gece heyecandan uyuyamayan ve sabah olduğunda okula koşa koşa gelecek öğrenciler yetiştirmek zorundayız. Öğrencilerin zihninde okul için oluşan, “Okul sırada oturup, ders dinlenen sıkıcı yerdir.”  tanımını öğrencilerin zihninde, düzeltmek zorundayız. Öğrenci zihninde oluşan okul tanımını düzeltmek içinde gereksiz gibi görünen, Beden eğitimi ve spor, müzik, görsel sanatlar derslerini boş ders mantığıyla değil öğrencide özgüven oluşturacak dersler olarak işlemek ve işlettirmekten geçer. Öğrenci bu dersler sayesinde sosyal hayatta ve aile ortamında elde edemediği özgüveni, başarma inancını, okul ortamında bu dersler sayesinde elde eder. […]

  2. […] saat 15:00’de belirtilen adreste bulunmaları gerekmektedir. Belirtilen gün ve saatte Akademik Personel Ön Değerlendirme Komisyonuna öz geçmiş ve bilimsel çalışmalarını içeren kısa bir sunum […]

  3. […] Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ihtiyacını karşılamak için açılmış kadro ilanında adaylardan istenen şartları şu […]

  4. […] yakın tarihte aldığı karar ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı halk arasında bilinen ismiyle ALES sınavını sene […]

Bir cevap yazın