Tüm dünyayı etkisi altına almış Covid-19 virus salgını ülkemizde de görüldüğü günden bu yana bazı tedbirler ile önlenmeye ve bulaşın yavaşlatılmasına çalışılmaktadır. Bu önlemlerin en önemlilerinden biri muhakkak ki sosyal mesafenin artırılması çalışması idi. Bu anlamda 16 Mart 2019 tarihinde İç İşleri Bakanlığı yayımlamış olduğu ek talimat ile Spor Salonlarının da içinde olduğu tüm işletme, kulüp ve dernek çalışmalarını geçici süre ile kapatma kararı aldı.
Spor Salonları İşletmeleri Kaderlerine Terk Edildi
Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yetişmesi için emek harcayan, milli sporcular yetiştiren bu sessiz kahramanlar bu günlerde ekonomik sıkıntılarla uğraşırken birde mülk sahiplerinin mobingleri ile uğraşmak zorunda kalıyorlar. Sporun, sağlık için son derece önemli olduğunun vurgulandığı bu günlerde spor salonu işletmeleri bir bir iflasın içine sürükleniyor.
Çoğu salon işletmecisi kiraladıkları iş yerlerini spor salonuna çevirerek çocuklarımıza, gençlerimize hizmet vermeye çalışmaktadır. Bu zor günlerde mülk sahiplerinin mobingleri ile karşılaşan işletme sahipleri devlet yetkililerinden yardım beklemektedir.
Binlerce Antrenör İşsizlikle Karşı Karşıya
İşletmeler, bünyesinde antrenör, eğitmen, masör gibi kalifiye eleman çalıştırmaktadır. 30 binin üzerinde salon ve binlerce antrenör bu süreçte kaderlerine terk edilmiştir. İşletme sahipleri, salonlarının kapalı olduğu bu günlerde eğitmenlerinin maaşlarını, SGK primlerini, iş yeri kiralarını, stopaj vergilerini ve Bağkur ödemelerini yapmakta zorluk
Bu sürecin daha ne kadar devam edeceğini bilmeyen işletme sahipleri yıllardır omuz omuza çalıştıkları antrenörlerinin maaşlarını nasıl ödeyeceklerini bilmiyor.
Konu ile ilgili Türkiye Salon Sporları Platformu Başkanı Nihat Güler şu açıklamaları yapmıştır:
Corona virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler arasında 16 Mart tarihinden yayınlanan İçişleri Bakanlığı kararıyla kapatılan Spor Salonları sahipleri zor günler geçiriyor.
Türkiye genelinde 30 binin üzerinde spor salonunun kapandığını belirten
Türkiye Salon Sporları Platformu Başkanı Nihat Güler, işletme sahiplerinin iflasın eşiğine geldiğini belirtti.
Devletin gerekli önlemleri alarak destek paketleri açıkladığını ve bunu takdirle karşıladıklarını belirten Platform Başkanı Güler, ‘Bakanlarımız ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar bunu görebiliyoruz. Fakat biz bu süreçte şuan hali hazırda kira, stopaj, bağkur gibi giderleri ödemek zorunda bırakıldık. Salonlarımız kapalı ve sadece bu işten gelir kazan çok Antrenör arkadaşlarımız var. Hal böyle olunca günlük giderlerini karşılamakta güçlük çeken arkadaşlarımız bu ödemeleri yapamayacaktır. Ödenmeyen kiralardan dolayı mülk sahipleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Bizler devlet büyüklerimizden bizim gibi genelge ile kapatılan işletmelere bir ayrıcalık tanınmasını istiyoruz. Yoksa çoğu spor salonu işletmecisi salonlarına kilit vurmak zorunda kalacak’’ dedi.
‘Bankalar kredide zorluk çıkarıyor’
Önlemlerin uygulanmasında sorunlarla karşılaştıklarını söyleyen Güler, “Bizim beklentimiz kredi kolaylığı değildi. Çünkü aramızda kredi notu düşük, daha önce kredi çekmeyen çok sayıda kişi var. Ayrıca Bazı Spor Salonlarımız Kulüp olarak yani dernek statüsünde olduğu için kredilerden faydalanamıyorlar. Hal böyle olunca kredilerde aslında bize ilaç olmadı’’ diye konuştu.