Askerlik 9 Aya mı Düşecek?

tek tip askerlik

Yeni Askerlik Sistemi İle ilgili Bütün Detaylar

Tek tip askerlik olarak ifade edilen Milli Savunma Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan askerlik modelleri üzerinde çalışmalarda sona yaklaşılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yeni askerlik sistemi ile ilgili detayları paylaşmıştı.

Kamuoyunda tek tip askerlik olarak ifade edilen askerlik düzenlemesi bedelli askerlik kanununun çıkması ile gündeme gelmiş ve bakanlıklar ile ilgili kurumların yönettiği çalışmalar devam etmektedir. Tek tip askerlik ile askerlik çağına gelen erkeklerin işinden ayrılması, maddi kayba uğraması, askerlik süresince ailesinden uzakta olması ve geride bıraktıklarını düşünmesi nedenlerinin de göz önüne alınarak tek tip askerlik düzenlemesi üzerinde çalışılıyor. üzerinde durulan başka önemli konu ise profesyonel orduya geçiş evrelerinin de hızlı bir şekilde tamamlanmasıdır.

Yeni askerlik düzenlemesi ile ilgili tüm detaylar haberimizde…

Askerlik 9 Ay mı Olacak?

Son zamanların en çok merak edilen konularından birisi “askerlik düşecek mi?” sorusudur. Geçtiğimiz günlerde TRT’nin özel yayınına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tek tip askerlik” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Farklı sürelerde ki askerlik düzenlemelerinin üzerinde durulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en çok üzerinde durulan sürelerin ise 3,6,9 ve 12 aylık askerlik süreleri olduğunu belirtti. Yapılan son açıklamalardan sonra askerlik çağına gelenlerin en çok merak ettikleri konu askerli süresi ile ilgili olmaya başladı.

“Tek tip askerlik” ile ilgili bir başka açıklama ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından ifade edildi. Tek tip askerlikle ilgili önemli mesajlar veren Kalın çalışılan düzenleme ile ilgili bilgileri paylaştı.

Askerlik Süresi İle ilgili Yeni Düzenlemeler Geliyor

Tek tip askerlik düzenlemesi üzerinde yapılan çalışmaların devam ettiği bugünlerde gündemde olan konu askerlik süreleri ile ilgili detaylarda. 3, 6, 9 ve 12 aylık askerlik düzenlemesi ile ilgili yapılan çalışmalarda ihtiyaçlar, yükümlülerin eğitimi meselesi, öngörülebilirlik ve düzenlemenin sürekliliği ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Zorunlu Askerlik Süresi Sonrası Üç Seçenek Olacak

Yaklaşık beş milyon askerlik çağına gelmiş vatandaşımızın merakla beklediği düzenleme ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Tek tip askerlik modeli üzerinde çalışan hükümet, yeni askerlik düzenlemesi ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Lisans mezunu askerlik çağına girmiş olanların askerlik süreleri uzun dönem (12 ay yedek subay) veya kısa dönem (6 ay) olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Tek tip askerlik ile ilgili yapılan düzenleme ile lisans mezunu kişilerin askerlik süresinin 9 ay olması planlanmaktadır. Kısa dönem ve uzun dönem askerlik sürelerinin eşitlenmesi düşünülmektedir.

Bir başka çalışma ise zorunlu askerlik süresinin 3 ay olması. 3 aylık zorunlu askerlik süresinden sonra geriye kalan 6 aylık askerlik süresi için belirlenecek bir bedeli ödeyen kişilerin terhis olabilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Er statüsünde askerlik yapacak kişilerin de 3 aylık zorunlu askerlik süresinden sonra kalan askerlik süreleri için belirlenen bir ücret bedelini ödeyerek terhis olmaları planlanmaktadır.

Tek Tip Askerlik Nedir?

Kamuoyunda farklı seçeneklerinde dile getirildiği yeni askerlik düzenlemesi ile ilgili 4 yıllık üniversite bölümlerinden mezun olmuş lisans mezunlarını ilgilendiren konu şu şekilde: 12 ay ve 6 ay olarak ikiye ayrılan askerlik süreleri 9 ayda birleştirilmesi düşünülüyor.

3 aylık zorunlu askerlik eğitimi ve temel eğitimler sonrasında isteyenler belirlenen ücret üzerinden geriye kalan 6 aylık askerlik süresinin bedelini ödeyerek terhis olabilirler. Bir başka seçenek ise özellikle yetiştirilmesi zor ve zaman alan meslek grupları ile ilgili “kamu hizmeti” seçeneği. Öğretmen, hekim gibi meslek gruplarında çalışanların temel askerlik eğitimi sonrası bu alanlarda kamu hizmeti yapabileceği gibi düşünceler de bulunmaktadır.

Askerlik Süresi Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek askerlik yapmasına engel bir durumu yok ise 19 yaşını doldurduktan sonra askerlik yükümlülüklerini belirlenen bölgelerde ve askeri birliklerde yerine getirmektedir. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren er statüsünde askerlik yükümlülüğünü yerine getirmek için silah altına alınan askerler 12 (on iki) ay zorunlu askerlik yapmaktadır. 4 yıllık yüksek okul ve fakülte mezunları ise uzun dönem olarak 12 ay yedek subay olarak veya 6 (altı) ay kısa dönem olarak askerlik yükümlülüklerini yerine getirmektedirler.

Yeni Askerlik Sisteminin Getirecekleri

Yeni askerlik düzenlemesi ile yetişmiş iş gücüne daha önem verilmesi planlanmaktadır. Yetişmesi uzun süren ve zor meslek gruplarında yetişmiş elemanların yeni askerlik sistemi ile meslek alanlarında değerlendirilmesi düşünülmektedir. Düşünülen amaçlardan bir diğer ise belirtilen meslek gruplarında kişilerin kariyerlerinin olumsuz etkilenmemesi için düzenlemeler yapılmasıdır.

Düşünülen meslek grupları şu şekilde ifade edilmektedir: öğretmen, doktor, hakim ve akademik alanda görev alan sporcular. Öğretmenler için düşünülen bir başka askerlik düzenlemesi ise yaz tatil süreleri. Öğretmenler yaz tatillerinde okulların tatil olduğu dönemlerde askerlik yükümlülüklerini yapmaları düşünülmektedir.

Kamuoyunda tek tip askerlik olarak ifade edilen düzenleme yürürlüğe girmeden önce Hazine ve Maliye, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Milli Eğitim Bakanlıklarının görüşüne sunulacak. Görüşleri alınacak bakanlıklardan sonra düzenlemenin son şeklini alacağı düşünülmektedir.

 

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın