TEZLİ YÜKSEK LİSANS

Tezli Yüksek Lisans

Tezli Yüksek Lisans Nedir?

Tezli yüksek lisans, lisans eğitimi sonrası 4 yarıyıldan oluşan bir eğitim programıdır. İlk 2 yarıyıl seçmeli ve zorunlu derslerden oluşan bir ders müfradatından sorumlusunuz. Sonraki 2 dönem ise tez semineri ve tez çalışması dönemidir. Tezli yüksek lisans yapan bir aday bilimsel bir araştırma yaparak bilime katkı sağlayacak bir tez çalışması sunmaktadır. Üniversitede akademisyen olmak ve bilimsel araştırmalar yapmak istiyorsanız tezli yüksek lisans yapmanızı tavsiye ediyoruz. Aksi taktirde tezsiz yüksek lisans eğitimi almanızı tavsiye edebiliriz.

Tezli Yüksek Lisans Kaç Yıl?

Tezli yüksek lisans, toplamda 4 yarıyıldan oluşan bir eğitim programıdır. Ders programları dönemliktir. Her dönem farklı dersler veya dersin niteliğinde bir üst dersleri alırsınız. Tezli yüksek lisans programlarında müfradat, genel ders programı içinden ilginiz doğrultusunda seçtiğiniz ve ana bilim dalının zorunlu kıldığı derslerden oluşmaktadır. Tezli yüksek lisans programları 21 krediden az olmamak şartı ile en az 8 ders ve 120 AKTS kredisinden oluşmaktadır.

Yüksek Lisansta Devam Zorunluluğu

Tezli yüksek lisans programlarında haftanın 2 günü eğitim öğretim yapılmaktadır. Bu eğitim öğretim günleri Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve dersleri veren akademisyenlerin programlarına göre ayarlanmaktadır. Ders seçimi sırasında ders programından seçeceğiniz derslerinizi haftanın bir gününe sığacak şekilde seçme şansınız varsa seçebilirsiniz. Veya öğretim görevlileri dersi seçen öğrencilerin istekleri ve kendi programının uygunluğu durumunda sizlere yardımcı olabilmektedir. Derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır. Öğretim görevlileri öğrencilerin önemli bir mazareti yoksa derslere devam etmelerini istemektedir.

Tezli Yüksek Lisans Başvuru Şartları

Yüksek Lisans programlarına, adaylar gerekli şartları taşımaları durumunda mülakat ve bilim sınavlarından oluşan bir sınav yapılarak güz ve bahar yarı yılları başında alınır. ÖSYM‘nin yaptığı YDS haricinde yüksek öğretim kurumu tarafından YÖKDİL, IELTS, TOEFL gibi sınav sonuçları da kabul edilmektedir. 2018 yılında birçok üniversite (yabancı dil programlarının yüksek lisans başvuruları hariç) tezli yüksek lisans yapmak isteyen adaylar için yabancı dil puan şartını kaldırmıştır. Üniversitenizin yüksek lisans başvurularında yabancı dil şartının olup olmadığını sitemizde ki yüksek lisans ilanlarından takip edebilirsiniz.

Yüksek lisans başvuruları için üniversiteler adaylardan kısa ismi ALES olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından en az 55 puan istemektedir. Günümüzde yabancı dil sınav şartının kaldırılması ile istenen ALES puanı 65’e yükseltilmiştir. Üniversitenizin sayfasından yüksek lisans başvuruları için yabancı dil puan şartı ve ALES minimum puanlarını öğrenebilirsiniz.

Başvuru yapacağınız yüksek lisans programlarının kabul şartlarından biri de mezun olduğunuz lisans programınızın kabul edilen programlardan birisi olmasıdır. Mezun olduğunuz lisans programı yüksek lisans yapmak istediğiniz alanın kabul şartlarına uyması durumunda başvurunuzu yapabilirsiniz. Yüksek lisans başvurularında her üniversitenin farklı prosedürleri bulunmaktadır. Aşağıda yüksek lisans başvuruları için istenen belgeler belirtilmiştir:

  • Başvuru Belgesi
  • Lisans diploması
  • Transkript
  • Diploma Notunun 4’lük Sistemde Karşılığını Gösterir Belge ( Üniversiteniz tarafından 100’lük mezuniyet not ortalamanızın 4’lük sistemde karşılığını belgeleyemediğiniz durumda YÖK 4’lük puan tablosu kullanılmaktadır )
  • ALES puanı
  • Yabancı Dil Sınavı Puanı
  • Erkek Adaylar İçin Askerlik Durum Belgesi
  • T.C. Kimlik Kartı

Önerilen makaleler

3 Yorum

  1. […] geçer notta bir Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı puanı istenmektedir. Yüksek Lisans ve Doktora  eğitimleri için ALES’ten en az 55 puan almak zorunluluğu bulunmaktadır. […]

  2. […] notta bir Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı puanı istenmektedir. Yüksek Lisans ve Doktora  eğitimleri için ALES’ten en az 55 puan almak zorunluluğu […]

Bir cevap yazın