Merhaba arkadaşlar, bugünkü yazımızda sizlere TYT hakkında bilmeniz gereken bazı konuları anlatmaya çalışacağız. 15 Haziran 2019 Cumartesi günü saat 10:15 ‘te yapılacak olan TYT hakkında bilmeniz gereken bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz… Yükseköğretim Kurumları Sınavına girecek olan arkadaşlarımıza şimdiden başarılar dileriz. Yazımız aşağıda ki konu başlıklarından oluşmaktadır:
- TYT Nedir?
- TYT Ne Zaman Yapılacak?
- TYT Hangi Ders Konularından Oluşacak?
- Besyo Okumak İsteyen Adaylar TYT ‘den En Az Kaç Puan Almalı?
- OBP Nedir?
- OBP Nasıl Hesaplanır?
- Spor Bilimleri Fakültelerinde ve Besyo’da OBP Etkisi Nedir?
TYT Nedir?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS ‘nin birinci oturumu olan TYT (Temel Yeterlilik Testi) ‘dir. Besyo okumak isteyen adaylar Temel Yeterlilik Testi (TYT) ne girmek zorundadır.
TYT Ne Zaman Yapılacak?
2019 yılı TYT sınavı 15 Haziran 2019 Cumartesi günü saat 10:15 ‘te başlayacak ve 135 dakika sürecektir.
TYT Hangi Ders Konularından Oluşacak?
2019 yılı Temel Yeterlilik Testi (TYT) aşağıda ki ders konularından oluşacaktır:
- Türkçe Testi 40 adet
- Sosyal Bilimler Testi 5 adet
- Tarih 5 adet
- Coğrafya 5 adet
- Felsefe 5 adet
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe soruları)
- Temel Matematik Testi 40 adet
- Fen Bilimleri Testi
- Fizik 7 adet
- Kimya 7 adet
- Biyoloji 6 adet
Besyo Okumak İsteyen Adaylar TYT ‘den En Az Kaç Puan Almalı?
Besyo okumak isteyen adaylar 2019 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) ‘nden en az 150 puan alması gerekmektedir. TYT ‘den 150 puan alamayan adaylar tercih yapamayacaktır. Her üniversite besyo sınavları için gereken taban puanlarını kendisi oluşturmaktadır. 2018 yılı Besyo Taban Puanlarından yazımızdan detaylı bilgiyi öğrenebilirsiniz. 2018 Yılı Besyo Taban Puanları ‘na ulaşmak için linke tıklayınız.
OBP Nedir?
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adayların mezun olduğu okul, mezun olduğu yıl ve diploma notu ile mezun olduğu okulun ilgili yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak hesaplanmaktadır. Ortaöğretim Başarı Puannlarının hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine not ortalaması kullanılmaktadır. Ortaöğretim başarı puanı Besyo ve Spor Bilimleri Fakültelerine başvurularınızda hayati bir önem taşımaktadır. 4 senelik öğrenim hayatınızda her bir yıl aldığınız notların not ortalamasını 5 ile çarptığınızda sizin ortaöğretim başarı puanınız ortaya çıkacaktır. 4 yıllık olan ortaöğretim yani lisede öğrenim gördüğünüz süre boyunca almış olduğunuz yüksek notlar sizlerin ortaöğretim başarı puanını olumlu yönde; düşük notlarınız is olumsuz yönde etkilemektedir.
Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır?
Ortaöğretim Başarı Puanı, lise diploma notunuzun 5 ile çarpılması ile ortaya çıkmaktadır.
Örneğin; Lise diploma notunuz 100’lük sistemde 85 ise aşağıdaki formül ile OBP’nizi hesaplayabilirsiniz:
85*5=425 puan sizin OBP puanınız olmaktadır.
Besyo ’da OBP Etkisi Nedir?
Spor Bilimleri fakülteleri ve BESYO özel yetenek sınavlarına başvuru yaptığınızda öncelikle her adayın OBP ile TYT puanı hesaplanmaktadır. Hesaplanan puanlar sonrasında adayların yerleştirme puanı ortaya çıkmaktadır. Adayların hesaplanan puanları puan üstünlüğüne göre bir sıralamaya tabii tutulurlar. Bu puanlar her bir adayın başlangıç puanı olarak kabul edilmektedir. Bu puanlara özel yetenek sınavından alınan puanlar eklenerek ortalamaları alınır ve adayların ilgili yükseköğretim programlarının sınavları sonrası puanları puan üstünlüğüne göre listelenir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yüksek öğrentim
Özel yetenek sınav ile alan yükseköğretim kurumlarına yerleştirme puanının hesaplanması için; Özel Yetenek Sınav Puanı Standart Puanı (ÖYSP-SP), Ortaöğretim Başarı puanı (OBP) ve Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-P) belli ağırlık oranları ile çarpılarak toplamları alınmaktadır. Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması için aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınacaktır.
- ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP)
- Ortaöğretim Başarı Puanı
- 2018-TYT Puanı (TYT-P)
Özel Yetenek Sınavı Puanının (ÖYSP) ağırlıklandırmaya girebilmesi için bu puanların standart puanlara çevrilmesi gerekir. ÖYSP’lerin standart puana çevrilmesi için önce ÖYSP dağılımının ortalaması ve standart sapması hesaplanacak, daha sonra da her aday için aşağıdaki formül kullanılarak ÖYSP Standart Puanı hesaplanacaktır.
Spor Bilimleri Fakültelerinde ve Besyo’da OBP Etkisi Nedir?
Özel yetenek sınavına giren her adayın bir ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP) bulunmaktadır. ÖYSP-SP dağılımının ortalaması 50, standart sapması ise 10’dur. Yerleştirmeye esas olacak puan (Yerleştirme puanı = YP) aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanmaktadır:
a) Aday aynı alandan geliyorsa (30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır.)
YP = ( 1,17 x ÖYSP-SP ) + ( 0,11 x OBP ) + ( 0,22 x TYT-P ) + ( 0,03 x OBP )
b) Aday diğer alanlardan geliyorsa YP = ( 1,17 x ÖYSP-SP ) + ( 0,11 x OBP ) + ( 0,22 x TYT-P )
2018-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirme ile yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adaylar 2019 yılında tekrar sınava girerek bir puan almak istediklerinde ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir. Adaylar Yerleştirme Puanına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır.
[…] 15 Haziran 2019 2019-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) […]
[…] bir alan/kol/bölümden başvuracak adayların, 2019-TYT’ den 180.000 veya daha fazla TYT puanını almış […]