Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere ücretli öğretmenlik ile ilgili bilgilerimizi aktarmak adına bir yazı hazırladık. Ücretli öğretmenlik nedir? Ücretli öğretmenlik için KPSS ‘ye girmeye gerek var mı? Ücretli öğretmenlik yapabilmek için hangi şartları taşımak gerekir? Ücretli öğretmenler hangi derslere girebilir? Ücretli öğretmenlik ile Kadrolu ve Sözleşmeli Öğretmenlik arasında ki farklar nelerdir? Ve daha bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz?

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Ücretli öğretmenlik, girdiği ders sayısı ve saati kadar ücret alan ve daimi (kadrolu veya sözleşmeli) olmayan öğretmenler için ifade edilen bir terimdir. Aslında tam adı “Ders ücreti karşılığında görevlendirme“dir. Halk arasında ücretli öğretmenlik olarak ifade edilmesinden ve kolay söylenmesinden dolayı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ‘de ilanlarında ücretli öğretmenliği kullanmaktadır.

Ücretli Öğretmenlik İçin KPSS ‘ye Girmeye Gerek Var mı?

Ücretli öğretmenlik yapabilmek için KPSS dahil herhangi bir sınava girmeye ve bu sınavlarda başarılı olmaya gerek yoktur. Yakın zamana kadar il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvuran adaylar, ihtiyaç duyulması durumunda belirlenen öğretmen ihtiyacı olan okullarda görevlendirilmekteydi. 2019 yılı Ocak ayından itibaren ücretli öğretmenlik yapmak isteyen adaylar e-devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. İl ve ilçede ki öğretmen ihtiyaçlarına göre milli eğitim müdürlükleri aracılığı ile görevlendirmeleri yapılacaktır. E-devlet üzerinden başvurular ile ilgili yazımızı okuyarak gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Ücretli Öğretmenlik Yapabilmek İçin Hangi Şartları Taşımak Gerekir?

“Ders Ücreti Karşılığında Görevlendirme” olarak ifade edilen ücretli öğretmenlik yapmak isteyen adayların bazı şartları taşıması gerekmektedir.  Bu şartları öğrenmek için 26378 Sayılı Resmi Gazete ‘de 2006/11350 karar no ile yer alan MEB Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ‘a bakabiliriz. İlgili kararda bir öğretmen adayı için “Ders Ücreti Karşılığında Görevlendirme” yapılabilmesi için Yüksek öğrenim mezunu olma zorunluluğu bulunmaktadır. Yüksek öğrenim zorunluluğu iki yıllık ve dört yıllık lisans mezunlarını kapsamaktadır. Öğretmen yetiştiren fakültelerimizin sayılarının artmış olması ve formasyon eğitimini tamamlayan lisans mezunu sayısının da yüksek olmasından dolayı ücretli öğretmenlik alımlarında ön lisans mezunlarına şans verilmemektedir.

Ücretli Öğretmenler Hangi Derslere Girebilir?

Her yıl binlece farklı öğretmenlik alanlarından öğretmen adayları üniversitelerden mezun olmaktadır. Bu öğretmen adaylarımızın bir kısmı KPSS ‘de yeter puanı alarak öğretmenlik başvurusu yapmaya hak kazanmaktadır. KPSS ‘de yeter puan alamayan veya ataması çıkmayan öğretmen adayları da hem para kazanmak için hemde mesleklerine adapte olabilmek için ücretli öğretmenlik başvurusu yapmaktadır. Öğretmen ihtiyaçlarının kadrolu veya sözleşmeli öğretmenler ile tamamlanamaması durumunda e-devlet üzerinden eğitim bilgileri girilerek yapılan başvurular il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilmektedir. İhtiyacın olduğu alanda başvuru yapılmaması durumunda farklı alanlardan da formasyon eğitimini tamamlamış öğretmen adayları veya emekli öğretmenler görevlendirilebilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı hangi bölüm veya alanlardan mezunların hangi derslere girebileceğine dair bir çizelge yayımlamıştır. Ücretli öğretmen başvurularında yeter sayıda öğretmen branşının /alanının olması durumunda MEB ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri öğretmen görevlendirmelerinde branşı esas almaktadır. Öğretmenlerin aylık karşılığı okutacakları derslere ait çizelgeye ulaşmak için linke  tıklayınız.

Ücretli Öğretmenlik İle Kadrolu veya Sözleşmeli Öğretmenlik Arasında ki Farklar Nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan devlet okullarında görev yapan öğretmenler geçmişten günümüze kadar bir çok farklı statüde istihdam edilmiştir. Kadrolu öğretmenler, sözleşmeli öğretmenler ve ücretli öğretmenler olarak halk arasında farklı isimler ile anılan öğretmenlerimiz olduğunu bilmekteyiz. Peki aynı işi yapan ama farklı istihdam yöntemleri ile görevlendirilen bu öğretmenlerimizin en belirgin farkları nelerdir? Aslında bu sorunun cevabı çok kolay.

Ücretli öğretmenler ile kadrolu veya sözleşmeli öğretmenler arasında ki en belirgin fark ücretli öğretmenlerin daimi kadro ile görev yapmamalarıdır. Kadrolu veya Sözleşmeli öğretmenler 657 sayılı devlet memurları kanunu’na tabi çalışan KPSS den yeter puanı alarak MEB ‘e bağlı devlet okullarına ataması yapılan öğretmenlerdir. Ücretli öğretmenler ise KPSS’den yeter puan alamamış veya sınava girmemiş; e-devlet üzerinden başvurusunu yaparak okullarda görevlendirilmesini isteyen öğretmen adaylarıdır. Ücretli öğretmenler girdikleri ders saati kadar ek ders karşılığında ücret alırlar. Haftalık en fazla 30 (otuz) saat derse girerek karşılığında ders ücreti alırlar. Kadrolu veya Sözleşmeli öğretmenler ise 15 saat zorunlu girmesi gereken maaş karşılığı ders saatinden sonra girdikleri her bir ders saati için ek ders ücreti alan öğretmenlerdir.

Kadrolu veya sözleşmeli statüde istihdam edilen öğretmen adaylarının pedagojik formasyon eğitimini öğrencilik yıllarında veya daha sonra tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ücretli öğretmen başvurularında ise pedagojik formasyon olmasına dikkat edilse de yüksek öğretim kurumu mezunu olması yeterlidir.

Ücretli Öğretmenlik Başvurusu
Ücretli Öğretmenlik Başvurusu ile ilgili yazımıza ulaşmak için resmin üzerine tıklayınız…

Önerilen makaleler