Voleybol Hakemi Nasıl Olabilirim?

voleybol hakemi

Merhaba arkadaşlar Besyo’da okuyan ve mezun arkadaşlarımız için ek iş fikirlerine bir yenisini daha eklemek için “Voleybol Hakemi Nasıl Olabilirim?”yazısını kaleme aldık. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda öğrenim gördüğümüz yıllarda kendimizi nasıl geliştirebiliriz diye bir çok kere düşünmüşüzdür. Peki kendimizi nasıl geliştirebiliriz? bu sonunun cevabını düşünmemiz gerektiğini inanıyorum.

Birçok iş fırsatı ve ek iş imkanı gözlerimizin önünde iken neden bunu değerlendiremiyoruz ve besyo ‘da öğrenim görmemiş kişilerin bu pastadan pay almalarına izin veriyoruz. Spor denildiği zaman aklımıza sayısını şuan hatırlamadığım ve hatta bu yazıyı yazarken bile yeni branşların eklendiği bir birçok spor branşı gelmektedir. Her birinin antrenörlüğü ve hakemliği bizlerin para kazanmak amacıyla kullanabileceği birer iş fırsatı sunmaktadır. Öğrencilik yıllarımızda burs kazanmak için kapı kapı dolaşmak yerine elimizde ki fırsatları değerlendirmemiz gerektiğine inanan biriyim. Meslek sahibi olduğumuzda ise hem sporun içinde kalmak adına hemde ek kazanç elde etmek adına antrenörlüklerimizi ve hakemliklerimizi bir kenara bırakmamalıyız. Bilgilendirmek adına yazımız yazımız aşağıda ki başlıklardan oluşmaktadır:

  • Voleybol Hakemi Nasıl Olabilirim?
  • Voleybol Hakemi Olmak İçin İstenen Şartlar Nelerdir?
  • Voleybol Hakemlik Ücretleri Ne Kadar?
  • Voleybol Hakemlik Kademeleri Nelerdir?

Voleybol Hakemi Nasıl Olabilirim?

Türkiye Voleybol Federasyonu muhtelif illerde Voleybol Hakem Kursları düzenlemektedir. İllerde gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri’ne yapılan başvurular sonucu kurs açılabilmesi için yeterli sayısının bulunması durumunda Federasyon yetkili eğitmenlerini kursun açılacağı ile göndererek eğitimin yapılmasını sağlamaktadır.

Voleybol Federasyonu her sene faaliyet takvimine muhtelif illerin ve hakemlik kurslarının açılabileceği tarihleri eklemektedir. Bu tarihlerde illerde ki Voleybol İl Temsilciliğine veya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne yazılı (dilekçe ile) olarak başvurulması durumunda yeterli kontenjana ulaşılması ile kurs açılabilmektedir. Açılan Voleybol Aday Hakem Kursunda başarılı olan adaylar hakemlik belgesi ile bulundukları ilin voleybol il temsilciliğine dosyalarıyla başvurmaları gerekmektedir.

İl içerinde ki hakem sayısı da göz önüne alınarak, masa hakemi, çizgi hakemi olarak görevlendirilen aday hakemler hem hakemlik mesleki deneyimine sahip olmaya başlamakta hemde bu işten maç başı ücret almaktadır.

Voleybol Hakemi Olmak İçin İstenen Şartlar Nelerdir?

Voleybol hakemliği yapmak isteyen ama hakemlik belgesi olmayan adaylar herhangi bir ilde açılan Voleybol Aday Hakem Kursu’na başvurmalı ve bu kurstan başarılı olmalıdır. Voleybol hakemi olmak isteyen adayların kurs yöneticisine başvuru dilekçesi, fotoğraf ve kimlik fotokopisi ile başvuru yapması gerekmektedir. Türkiye Voleybol Federasyonu açılması muhtemel antrenörlük ve hakemlik kursları için özel şartlarda belirtebilmektedir. Sitemizden Federasyonlara ait hakemlik ve antrenörlük kurslarını takip edebilirsiniz. Adayların aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekmektedir:

  •  TC vatandaşı olmak
  •  En az Lise veya Dengi okul mezunu olmak (Yurt dışında öğrenim görenlerin denklik belgelerini almış olması gerekmektedir)
  • 19 yaşından gün almış ve 31 yaşından (yaş hesabında içinde bulunulan takvim yılının 31 Aralık tarihi baz alınır) gün almamış olmak (30 yaşını aşan süreyi faal sporcu veya antrenör olarak geçirenler için 36 yaşından gün almamış olmak).
  • Herhangi bir suçtan hüküm almamış olmak (Sabıka Kaydı Bulunmamak)
  • Herhangi bir spor branşında sporcu, antrenör, hakem veya yönetici olarak federasyonların disiplin kurullarınca bir seferde en az 6 ay veya son üç yıl içinde 1 yıldan fazla hak mahrumiyeti cezası almamış olmak.

Voleybol Hakemlik Ücretleri Ne Kadar?

Voleybol hakemleri masa hakemi, çizgi hakemi yardımcı hakem ve baş hakem olmak üzere görev yapmaktadır. Bir maçta bahsettiğimiz hakemlerin hepsi görev yapmaktadır. Bu nedenle aday hakemler deneyimli hakemlerin yanında mesleki deneyimlerini artırmak için maçlarda görevlendirilmektedir.

Voleybol hakemlerinin sene içinde kazandıkları ücretler, bulundukları illerde ki takım sayısı ve müsabaka sayısına göre değişmektedir. Ekim ayında başlayan maç sezonları Mayıs ayının sonuna kadar devam eden hakemler maç başı ücret almaktadır.

İllerde Voleybol İl Temsilciliğine bağlı Voleybol İl Hakem Kurulu, Ulusal müsabakalarda ise TVF Merkez Hakem ve Gözlemciler Kurulu hakemlerin maç için görevlendirmelerini yapmaktadır. Voleybol Hakemleri değişen maç görevlerine göre  aşağıda belirten ücretleri almaktadır:

İl Maçlarında Voleybol Hakemlerinin Aldıkları Ücretler

Baş Hakem 45 TL

Yardımcı hakem, Çizgi Hakemi ve Masa Hakemi 38 TL

2. Lig Maçlarında Voleybol Hakemlerinin Aldıkları Ücretler

Baş Hakem 100 TL

Yardımcı hakem, Çizgi Hakemi ve Masa Hakemi 60 TL

1. Lig Maçlarında Voleybol Hakemlerinin Aldıkları Ücretler

Baş Hakem 125 TL

Yardımcı hakem, Çizgi Hakemi ve Masa Hakemi 60 TL

Efeler ve Sultanlar Liginde Voleybol Hakemlerinin Aldıkları Ücretler

Baş Hakem ve Yardımcı Hakemler 450 TL

Özel Maçlarda Voleybol Hakemlerinin Aldıkları Ücretler

Voleybol popülerliği hızla artan ve bir çok kesimden insanların ve farklı yaş kategorilerinin katıldığı bir organizasyondur. Bu nedenle özellikle büyükşehirlerde sene sonu büyük şirketlerin voleybol turnuvaları, üniversitelerin voleybol şenlikleri, pilaj voleybolu, son zamanlarda kar voleybolu olmak üzere birçok farklı turnuva yapılmaktadır. Bu turnuvaların hakemlik ücretleri değişkenlik göstermektedir.

Voleybol Hakemlik Kademeleri Nelerdir?

Aday hakemlik ile başlayan hakemlik serüveni aşağıda belirtilen hakemlik kademeleri ile devam etmektedir. Hakemlik kademelerini ve yükselme kriterlerini şu şekilde ifde edebiliriz:

Voleybol Aday Hakemi

Aday hakemler görev sürelerine ve performanslarına göre Voleybol İl Temsilcisi ve Voleybol İl Hakem Kurulunun TVF ‘na teklifi ile il hakemliğine yükselmektedir. Aday hakemlerin İl hakemliğine yükselmeleri için 2 ile 3 arasında bir sürenin geçmesi ve bu süre içinde hakemlik belgesinin her sene vize edilmesi gerekmektedir. İl ve ilçelerde ki maçlarda da düzenli olarak görev alınması gerekmektedir.

Voleybol İl Hakemi

İl hakemleri, 2 ile 3 yıl bulundukları illerde aktif olarak görev almaları ve maç yönetmeleri gerekmektedir. Voleybol Federasyonu İl Temsilcisinin yazılı onayı ve İl hakem Kurulunun Teklifi ile TVF MHGK’na yükselme başvurusu yapılması gerekmektedir. TVF MHGK, Ulusal Müsabakalarda Görev alan hakem sayısını da dikkate alarak il hakemlerinin Ulusal Hakemlik kategorisine yükselmesine onay vermektedir.

Voleybol Ulusal Hakem

  • C Kademe Voleybol Ulusal Hakemi
  • B Kademe Voleybol Ulusal Hakemi
  • AB Kademe Voleybol Ulusal Hakemi
  • A Kademe Voleybol Ulusal Hakemi

Bütün Kategorilerde ki Ulusal hakemler Türkiye Voleybol Federasyonu Merkez Hakem ve Gözlemciler Kurulu’nun yönetmelikleri çerçevesinde bir üst kategoriye yükselmeleri sağlanmaktadır. Ulusal Hakemlerin yükselmeleri TVF Merkez Hakem ve Gözlemciler Kurulu’nun teklifi ve o kategoride ki hakem sayısının uygunluğu ile mümkün olmaktadır.

Uluslararası Hakem

Her ülkenin uluslararası hakemlik için kotası bulunmaktadır. Türkiye Voleybol Federasyonu uygun gördüğü A kademe Ulusal Hakemleri FIVB ‘e teklif edilir. Başarılı bulunan A kademe ulusal hakemlerin ülke kotaları da dikkate alınarak FIVB tarafından Uluslararası Hakem belgesi veriliyor.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın