YKS ‘ye Hazırlanan Adaylara Tavsiyeler

yks ye hazırlanan adaylara tavsiyeler

Hayalini kurduğunuz Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okumak için önünüzde aşabileceğiniz iki engel bulunmaktadır. Bu engellerden YKS engeli diğeri ise özel yetenek sınavlarıdır. YKS ‘ye Nasıl Hazırlanmalıyım?Bildiğiniz gibi YKS bu sene 15-16 Haziran tarihlerinde yapılacak. Özel yetenek sınavı ile alan Besyo ve Spor Bilimleri Fakültelerine başvurmayı planlıyorsanız 15 Haziran 2019 tarihinde yapılacak olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girmeniz ve sınavdan en az 150 puan almanız gerekmektedir.

2018 yılı Besyo Taban Puanlarına baktığımız zaman Besyoların taban puanlarının 150 ile 250 TYT puanı arasında değiştiğini görmekteyiz. TYT ‘den alacağınız iyi bir puan ile bir çok rakibinizin önüne geçmek sizin elinizde. Önünüzde 2 buçuk ay gibi bir zaman dilimi var bu zamanı iyi kullanın ve hedeflediğiniz okula girebilmek için yeter bir puandan biraz daha fazlasını almak için uğraşın. Bu yolda rakiplerinizin olduğunu ve o sıralarda oturmak için mücadele etmeniz gerektiğini unutmayın.

YKS ‘ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

Besyo adaylarının önünde yer alan en öneli engel herhalde YKS’dir. YKS’den alacağınız iyi bir puan ile binlerce adayın önüne geçebileceğinizi biliyor musunuz? Bu yolda yapmanız gereken en önemli adımlardan birisi muhakkak ki soru çözmektir. Soru çözmeyi müsabakaya hazırlanırken yapılan antrenmanlar olarak düşünebilirsiniz.

Yeterli ve gerektiği gibi bir antrenman ile hazırlandığınız müsabaka da ipi göğüslemeniz ve zafere ulaşmanız oldukça kolay olacaktır. YKS ‘de sizler için bir müsabaka ve yarışma ve siz ona hazırlanırken bol bol soru çözmelisiniz. Lise yıllarımızdan kalan bilgiler mutlaka hazine değerindedir. Ancak sizin de bu bilgileri yenilemeniz ve 135 dakika sürecek olan Temel Yeterlilik Testi ‘nde hızınızı artırmanız için bol bol soru çözmeniz gerekmektedir.

İyi bir atlet, bir yarışmaya hazırlanırken yarışmanın saatini ve yarışmanın koşullarını da bilmelidir. TYT sınavı 15 Haziran 2019 Cumartesi günü 10:15 ‘te başlayacak ve 135 dakika sürecek bir sınav. Bu sınava hazırlanırken cumartesi günlerini özellikle deneme sınavlarına ayırmanızı tavsiye ederim. Sınav saati olan 10:15’te başlayan ve TYT konularından oluşan tam bir sınav ile denemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunu neden yapmalıyım diyenler için şu açıklamayı yapmakta fayda görüyorum.

Öncelikle bizler insan olarak bir biyolojik bir saat ile çalışmaktayız. Erken saatlerde kalmaya alışkın olmayan bireyler sınav gününde erkenden kalkıp kahvaltısını yapacak hazırlanacak ve bir saat önceden sınav salonunda olacaktır. Biyolojik saatimizi aylar haftalar öncesinde düzenleyemez isek o sınav bir kabusa dönüşecektir. Panikleyeceğiz çünkü o saatlerde daha önce hiç kitabın başına oturmadık ve elimize kalem almadık. Bunlardan dolayı öncelikle yapacağımız antrenmanlar ile biyolojik saatimizi müsabakaya göre ayarlamalıyız. Müsabaka günü ve saati, bizler için 15 Haziran 2019 Cumartesi günü saat 10:15′ te başlıyor. Sınav günü ve saatinde yapacağımız denemeler bizlerin o sınava daha adapte olarak girmemizi sağlayacaktır.

ÖSYM Soru Tarzını Öğrenin

ÖSYM ‘nin soru tarzını öğrenmenin en kolay yolu geçmiş yıllarda yapılmış
Yükseköğretim Kurumları Sınavlarında çıkan soruları incelemek ve çözmekten geçmektedir. Bir kaç yılda bir üniversitelere giriş sınavının adı değişse de genellikle soru tarzları aynı kalmaktadır. Son 5 yıla ait üniversite sınavlarında sıkan sorulardan deneme sınavı yapın kendinize.

Ayda bir aynı yıla ait sınav sorularını yapmanızı da tavsiye ederim. Bu ne işe yarayacak ben o surları zaten çözmüştüm diyenleri duyar gibiyim. Evet o soruları çözdünüz ama özümsemediniz yani mantığını kavramadınız. ÖSYM soru havuzunda sorular genellikle birbirinin tekrarı olan sorular diyebilirim. Değişen kelimeler ve sayılardır. Mantık aynıdır. Soruların mantığını anladığınız zaman işiniz daha da kolay olacaktır.

Farklı yayın evlerine ait soru kitapçıklarından faydalanın. Kitapçılara giderek son senenin sınav sorularını da kapsayan ve benzer sorulardan oluşan deneme sınavları alın kendinize. Bu işin en önemli yolunun soru çözmekten geçtiğini yazımızın başında anlatmıştık.

Farklı yayın evlerinden alacağınız soru kitapçıkları ile kendinizi farklı mantıkta olan sorular için de hazırlayabilirsiniz. Bu kitapları illa ki sıfır kitap satılan yerlerden almanıza gerek yok. Sahaflardan da bu kitapları bulabilirsiniz veya daha iyisi bir grup arkadaşınız ile farklı yayın evlerine ait soru kitaplarını alarak dönüşümlü çözmenizde fayda var diyebilirim. Oldukça ucuz bir yöntem olan bunu uygulayarak daha çok kitaptan soru çözebilirsiniz.

Tek Başıma mı Yoksa Bir Arkadaş Grubu İle mi Soru Çözmeliyim?

Tek Başıma mı Yoksa Bir Arkadaş Grubu İle mi Soru Çözmeliyim? bu sorunun cevabı tamamen sizlerde bitiyor. Kimi kişiler tek başına ders çalışmaktan hoşlanırken kimisi bir veya birkaç arkadaşı ile ders çalışmaktan daha çok hoşlanmaktadır. Hangi yöntemin size daha uygun olduğunu sizler belirlemelisiniz.

Kimi insanlar bir öğretmenden bir ders konusunu dinleyerek daha iyi anlarken kimisi de sadece okuyarak daha iyi anlamaktadır. Burada önemli olan çalışma tarzınızın nasıl olması gerektiğine sizin karar vermeniz. 12 yıllık örgün eğitim kurumlarında ki deneyiminiz sizlere kendinizi tanımak için yeterince fırsat verdiğini düşünüyorum Neyi nasıl öğrenebildiğiniz ve nasıl başarılı olduğunuzu sizden daha iyi bilecek kişi yoktur.

Birçok TV programında veya kişisel gelişim programlarında sınav stresi ve sınava yönelik çalışma tavsiyeleri verilmektedir. Bu tavsiyeler sizinle başlayan ve yine sizinle biten konuların başlangıcıdır aslında. Günün hangi saatinde nasıl çalışarak verim alıyorsanız ayn yöntemi de YKS hazırlık sürecinde kullanmaya devam edin. Burada önemli olan sizlerin başarısıdır. Başarmak için en verimli zamanı ve çalışma yöntemini sizler tavsiye verenlerden çok daha iyi biliyorsunuz. Çünkü sizler kendinizi tanıyorsunuz.

Başarmak sizin elinizde. Önce niyetinizi belirleyin ve harekete geçmek için yarını beklemeyin. Başarılar dilerim….

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın