Yoga Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Yoga Rehberi

yoga nedir

Zihinsel bir yolculuk yapmak yaşamınızda yer olan stresten uzaklaşmak, zihinsel anlamda meditasyon yaparken aynı zamanda fiziksel bir aktivite yapmak istiyorsanız yoga ile tanışmanız gerekiyor. Yoganın tahmin edemediğiniz kadar çok faydası bulunmaktadır. Yoga hakkında bilgi almak ve merak ettiğiniz bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Yoga Nedir?

Zihinsel, ruhsal ve aynı zamanda fiziksel bir aktivite olan yoga, Hindistan’da budist rahiplerin meditasyonlarında kullandıkları bir öğretidir. Yoga hareketleri nefes egzersizleri ile başlamaktadır. Doğru nefes kullanımı ve zihninizde ki olumsuzlukların kafanızdan atılması ile tam bir dinginlik halidir diyebiliriz.

Birçok eğitmen, yoga hakkında “zihinsel bir yolculuktur” tanımını yapmaktadır.  Zihinsel bir egzersiz olan yoganın bedensel faydaları da oldukça fazladır. Özellikle de kas boyunda ki esnekliğin artırılmasında kullanılmaktadır.

Yapamam dediğiniz birçok hareketi zihinsel ve bedensel egzersizler ile yoga da öğrenerek yapmaya başlıyorsunuz.

Zihinsel bir yolculuk tanımı yapılan yoga öğretisi aşağıda yer alan 8 aşamadan oluşmaktadır:
  • Yama: Evrensel bir öğreti olan yoganın ilk aşaması olan yama, zarar vermemek, doğru olmak, çalmamak, nefsi kontrol etmek anlamlarına gelmektedir. Yoga ile öncelikle nefsimizi kontrol etmeyi öğrenerek başlıyoruz.
  • Niyama: Yoga da yer alan ikinci öğreti Niyamadır. Kişisel bir disiplin olan yoga ile saf olmayı, şükretmeyi, okumayı ve hatırlamayı öğreniriz.
  • Asana: Aslında yoga içinde bir duruş şekli olan Asana ile doğru duruşu öğreniyoruz.
  • Pranayama: Nefes anlamına gelen Prayama, yaşamın enerjisini temsil etmektedir. Yaşam içinde ki enerjilerin farkındalığını öğrenmemizi sağlamaktadır.
  • Pratyahara: Zihinsel ve ruhsal bir durgunluk, dinginlik olan yoga öğretisinde beşinci safha Prayaharadır. Tecrit anlamına gelmektdir. Duyularımızın bizlere gösterdiği, sunduğu dünyavi bir çok ögeden uzaklaşmamızı sağlar.
  • Dharana: Bir meditasyonun en önemli basamağı mutlaka odaklanmak ve konsantrasyonumuzu sağlamaktır. Dharana odaklanmak anlamına gelmektedir.
  • Dhyana: Zihinsel bir yolculuk olan yoganın yedinci basamağı olan Dhyana meditasyon anlamına gelmektedir.
  • Samadhi: Duyularımızdan ve duygularımızdan uzaklaşarak yaptığımız zihinsel yolculuğumuzun son basamağı Samadhidir. Aydınlanmak anlamına gelen Samadhi, özgürleşmeyi ifade eder.

Yoga ile Yeni Tanışanlara Tavsiyeler

Yoga günümüzde hızla yaygınlaşan ama tam olarak daha tanınmamış bir egzersiz ve zihinsel meditasyon yöntemidir. Yeni başlayanlar için hazırladığımız bu yazımızda tavsiye niteliğinde aşağıda yer alan maddeleri sayabiliriz:

  • Yogaya başlamadan önce kafanızda bulunan olumsuz düşüncelerden ve ben o hareketleri yapamam gibi olumsuz fikirlerden uzaklaşmanız gerekiyor. Nefes egzersizleri ile başlayan yoga ile zihin ve bedeninizi birleştirmeyi sağlar. Olumsuz düşüncelerden ve stresten uzaklaşarak tam bir dinginlik sağlar.
  • Yoga öğretisini bir eğitmen eşliği ile yaparak başlamak gerekiyor. Zihinsel olduğu kadar bedensel bir meditasyon olan yoganın temel duruş hareketleri bulunmaktadır. Bu hareketlerin yapılması sırasında sakatlanmalar ile karşılaşmamak için bir eğitmen eşliğinde hareketin doğru yapılışını öğrenmemiz gerekmektedir.
  • Hareketlerin yapılması sırasında kıyafet seçimi oldukça önemlidir. Hareketlerimizi kısıtlamayacak şekilde rahat kıyafetleri tercih etmeliyiz.
  • Yoga temel duruşlarını bir eğitmenden öğrendikten sonra evinizde hareketleri tekrar edebilirsiniz.  Günün sizin için uygun olan vakitlerinde temel duruş ve nefes egzersizleri ile zihninizi ve bedeninizi çalıştırabilirsiniz.
  • Her egzersiz de olduğu gibi yemek yedikten en az 2 saat sonra temel duruş hareketleri ve nefes egzersizlerine başlamalısınız. Egzersizler sırasında yapılan hareketler ile vücudumuzda bulunan toksinlerin atımıda gerçekleşmektedir. Bu nedenle egzersiz öncesi beslenmemize dikkat etmeliyiz ve vücudumuzun ihtiyacı için günlük en az 2 litre su tüketmeliyiz.
  • Yoga bizlere bir müsabaka ortamı yaratmaz. Aksine yaptığımız ve yapacağımız tüm hareketler bizim zihin ve beden sağlığımız için gerekli becerilerdir. Bu nedenle bulunduğumuz ortamda bir rekabet ortamı yaratmak zihnimizi de gereksiz yormak demek. Her birey vücudunun el verdiği oranda hareketleri yapabilir. Bu nedenle başkalarını takip etmek ve ben ondan daha iyi yapabiliyorum demek sizi meditasyondan uzaklaştıracaktır. Meditasyonun kelime anlamının odaklanmak, konsantrasyon olmak olduğunu unutmamalıyız.
  • Sabır, her egzersizde olduğu gibi yoganında en önemli kriteridir. Hareketleri yaparken sabretmeyi, acele etmemeyi öğreniriz. Hareket becerilerimiz, vücudumuzun el verdiği oranda ortaya çıkacaktır. Kendimizi geliştirmek muhakkak elimizde ama hareketleri yaparken sabrsız olmak sakatlıklara ve kas ağrılarına sebep verecektir.

Temel Yoga Hareketleri Nelerdir?

Zihin içinde ki düşüncelerden uzaklaşarak tam bir dinginliğe kavuşmayı sağlayan yoga, beden ve ruh sağlığını artıran zihinsel ve bedensel bir yolculuk şeklidir. Temel nefes egzersizleri ile başlayan yoga öğretisi ile temel duruş pozisyonumuzun düzgün olmasını, eklemlerin hareket genişliğini ve kaslarımızın esnekliğini artırırken dizlerimizin kuvvetlenmesini sağlarız. Aynı zamanda stresten uzaklaşarak tam bir dinginliğe kavuşuruz.

Yoga bir çok pozun olduğu hareketlerden oluşmaktadır. Bu pozları şu şekilde belirtebiliriz:
  • Dağ duruşu: Omuz genişliğinde bacaklarınızı açarak vücut ağırlığınızı her iki ayağınıza yayın. Ayaklarınızın yere sağlam bastığı dağ duruşunda omuzlarınızda ki tüm gerginliği atmanız gerekmektedir. Kollarınızı da vücudunuzun yanlarına serbest bir şekilde bırakın. Doğru bir şekilde nefes alın ve verin. Sakinleşin.
  • Aşağı bakan köpek duruşu: Dört ayak pozisyonunda başladığımız hareketimize popomuzu yukarı kaldırarak dizlerimizi bükmeden devam ediyoruz. Ayaklarımız ile yere sağlam basarak dengemizi sağlamalıyız. Boynumuzu serbest bırakalım. Yoga öğretisinin her hareketinde olduğu gibi bu hareketi yaparken de derin nefes alıp vermeyi ve zihnimizi boşaltmayı aynı zamanda kaslarımızda ki gerginlikten uzaklaşmayı unutmamalısınız.
  • Savaşçı: Bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Sol bacağınız ile geriye doğru büyük bir adım alın. Önde kalan sağ bacağınızı dizininden yavaş bir şekilde bükmeye başlayın. Ayak bileğiniz ve diziniz aynı doğrultuda olacak şekilde esneyin. Kollarınızı her iki yanınıza uzatarak esnemeye çalışın. Derin ve sakin nefes alımları ile hareketlerinizi bütünleştirin.
  • Ağaç duruşu: Omuz genişliğinde açık bacaklarınız ve kollarınız yanda olacak şekilde bir duruş gösterin. Sonra sol bacağınızı yukarıya doğru çekin ve sol ayak tabanını sağ bacağınızın yanına yerleştirin. Ellerimizi kalbimiz üzerinde birleştirelim. Bir noktaya odaklanmak konsantrasyon sağlamamız açısından kolaylık sağlayacaktır. Derin ve sakin nefes ile hareketimizi bütünleştirelim. Sonrasında vücudumuzun diğer yarısını çalıştırmak için ayaklarımızı değiştirmeliyiz. Ve Hareketimizi tekrar etmeliyiz.
  • Köprü duruşu: Sırt üstü uzanın ve başınızın altına küçük bir yastık görevi yapacak yumuşak bir şeyler alın. Bacaklarınızı birleştirin ve dizlerinizi kalçanızın yanına gelecek şekilde bükün. Daha sonra karnımızı yukarı doğru yavaş bir şekilde kaldıralım. Omuzlarımız yerde olacak şekilde avuç içi de yerde kalmalı. Dengemizi sağlayarak karnımızı yukarı kaldırmalıyız. Tam bir sakinlik içinde nefesimizle hareketi bütünleştirmeliyiz. Hareketlerimizi bir dakikalık süre boyunca yapmalıyız. Sonrasında yavaş bir şekilde kalçamızı yere koyacak şekilde inmeliyiz.
  • Güvercin duruşu: Mata yüzüstü uzanın bir dizinizi öne doğru çekin. Kollarınız ile öne doğru uzanın. Sıra ile her iki bacağınızı yer değiştirerek hareketi tekrar edin.

Önerilen makaleler

1 Yorum

Bir cevap yazın